Lasnamäe Centrumis Confido kiirkliinikus avati esimene eelregistreerimiseta vaktsineerimispunkt. Neljapäeval hakkab Narvas asuvas Fama keskuses sama tegema Silmarõõm S salong.

Huvi vaktsineerimise ja testimise vastu oli täna hommikul Lasnamäel suur. Järjekord ulatus uksest välja ja nii mõnelegi hilisemale saabujale ütles meditsiinipersonal kohapeal, et tulgu homme tagasi.

Eelregistreerimiseta sooviti vaktsineerima minna mitmel põhjusel. Näiteks kirjeldas ostukeskusesse vaktsineerima tulnu, et digiregistratuuris ei olnud sobivaid aegu ning ilma broneerimiseta oli mugav vaktsiini saada.

Mõni inimene tuli sooviga saada vaktsineeritud enne Soome reisimist, kuna Soome piirid on suletud neile, kes pole vaktsineeritud ega viimase kuue kuu jooksul haigust läbi põdenud.

Confido tegevjuhi Risto Lauri sõnul tuleb eelregistreerimiseta vaktsineerima minnes arvestada võimalusega, et kohapeal on järjekord.

Testitakse inimeste huvi

Kas elavas järjekorras vaktsineerimisest võib saada juhtiv trend? "Praegu vaatame, kuidas esimeses kahes kohas läheb ja milline on inimeste huvi," rääkis sotsiaalministeeriumi kommunikatsiooninõunik Gea Otsa. "Seejärel otsustame, kuidas minna edasi ja kas neid võimalusi laiendada."

Esialgse plaani kohaselt saab end Lasnamäel Confido kiirkliinikus sel nädalal vaktsineerida kuni 50 inimest ühedoosilise Jansseni vaktsiiniga. Kui teenuse vastu tekib suurem huvi, tuuakse vaktsiini jooksvalt juurde.

Vaktsineerimiskeskustes jätkub eelregistreerimisega süstimine

Jätkuvalt saab vaktsineerimiseks aja registreerida digiregistratuuris lehel digilugu.ee ja riigi infotelefonil 1247. Vabu aegu sellesse ja järgmisse nädalasse on saada üle Eesti. Vaktsineerimine on tasuta ja vaktsineerida saavad Eestis elavad inimesed alates 12. eluaastast.

Uuringud näitavad, et kõik Eestis pakutavad vaktsiinid aitavad tõhusalt ka deltatüve vastu, kuid vaid siis, kui vaktsineerimiskuur on lõpetatud – Jansseni puhul kaks nädalat pärast ainust doosi, Pfizeri puhul üks nädal pärast teist doosi, Moderna ja Astra Zeneca puhul kaks nädalat pärast teist doosi. Vaktsineerimiskuuri toime kestab vähemalt aasta.

Samuti kehtib vähemalt ühe aasta EL-i vaktsineerimise digitõend, mis võimaldab lihtsamalt reisida ja ilma testimata ka Eestis paljusid üritusi külastada.