Stenbocki maja ees andsid neljapäeval piketeerima tulnud päästjad siseministrile edasi palgatõusu soovi. Päästjate soov on aastaid olnud sama, nad tahavad Eesti keskmisele võrdväärset tasu.

„Ma olen kõige madalama kategooria päästja ja saan 660670 eurot kuus. See on kuupalk, mille saan reaalselt enda arvele,” tunnistas Otepää päästekomando päästja Rein Jüris. Jüris töötab päästetöö kõrval ka kiirabis.

„960 saan kätte,” ütles Raplas päästjana töötav Andero Nauri. Nauril sirgub kodus kolm last ning hakkama saamiseks peab temagi käima teistel töökohtadel.

„920930 eurot kuus. Sellega saab põhikulud kaetud, aga kui mõelda tulevikuplaneerimisele, siis selle palgaga ei saa,” tõdeb Andres Kask. Kask on päästjate seas erand, sest tema ei ole võtnud päästmisele lisaks kõrvaltöid. Kuid vähem kui tuhande eurose sissetulekuga Kase elu kohati seisab, sest väikese palga tõttu pole tal võimalik näiteks oma kodu soetada. Pank ei anna laenu ning endale ka sääste ei kogune.

Päästetöötajate närune palk on loonud olukorra, kus end mitme töö vahel jagavad töötajad tunnevad stressi, üleväsimust, samuti langeb nende füüsilise võimekus ja otsustuskindlus.

Olukorra lahendamiseks soovivad Eesti päästjad endale Eesti keskmise palgaga võrdset tasu.

Päästjatega Stenbocki maja ees kohtunud Kristian Jaani rõhutas, kuidas ta on päästjatega ühes paadis. Jaani lubas päästjate ettepanekud valitsusse viia, kuid toob välja, et päästjate palga keskmisele tasemele toomine maksaks sadu miljoneid.