Meeleavaldus Václavi väljakul oli reageering Zemani eelmisel pühapäeval tehtud avaldusele, et Venemaa ei pruukinud olla 2014. aasta Vrbětice laskomoonalao plahvatuse taga, vahendab Reuters.

Meeleavaldajad kutsusid senaatoreid algatama Zemani vastu põhiseaduslikku kohtuasja riigireetmise eest, mis kõrvaldaks ta ametist.

Meeleavaldused toimusid ka teistes Tšehhi linnades.

„Me peame ütlema jälle selge „ei” president Zemani mõjule meie riigi suhtumisele Venemaasse,” ütles meeleavalduse korraldanud organisatsiooni Milion Chvilek Pro Demokracii (Miljon Hetke Demokraatia Eest) esindaja Hana Strašáková.

Paljud kandsid Zemani suhtes kriitilisi plakateid, millelt võis lugeda „Reetur” või „Kremli agent”.

Zemani väide, et plahvatuse puhul ei saa välistada õnnetust, tuli pärast seda, kui Tšehhi valitsus oli teatanud, et kahtlustab plahvatuse korraldamises samu Vene sõjaväeluure GRU agente, kes osalesid 2018. aastal Inglismaal topeltagent Sergei Skripali ja tema tütre mürgitamises Inglismaal.

Zeman, kelle roll on suuresti tseremoniaalne, on väljendanud tihti Vene-sõbralikke vaateid. Ta on väljendanud poolehoidu Vene koroonavaktsiini Sputnik V ostmisele ja Vene Rosatomi kutsumisele Tšehhi Dukovany tuumaelektrijaama laiendamishankes osalema.