COVID-19 vaktsineerimise korraldamise töörühma juht Marek Seer laiendas eile õhtul "Suud puhtaks" saates öeldud mõtet, tõdedes, et kuivõrd Pfizeri ja Moderna saabumine riiki on niivõrd hea ja neid vaktsiine eelistatakse AstraZenecale, võib viimast hakata üle jääma.

Seda, mida Eesti sel juhul ülejäägiga teeks - kas müüks või annetaks mujale, nagu mõni teine AstraZeneca ülejäägiga Eurooa riik välja on pakkunud - Seer veel öelda ei osanud. "Võtame päeva korraga, vaatame. Teeme ära teised süstid, liigume järjest edasi," ütles Seer.

Küsimuse peale, kas riik võib hakata AstraZenecat vabatahtlikkuse alusel noorematele soovijatele manustama, ütles Seer, et midagi veel välistatud pole. "Kaalume kõiki võimalusi," sõnas ta. "Kui me jõuame sellesse sihtgruppi, mis on need nooremad inimesed, siis saame vaadata, kuidas on teiste vaktsiinidega hetkel kättesaadavus".

Märtsi keskpaigas soovitas immunoprofülaktika ekspertkomisjon kasutada AstraZeneca vaktsiini eelkõige üle 60-aastaste vaktsineerimiseks. Immunoprofülaktika ekspertkomisjon arutas uuesti AstraZeneca vaktsiini kasutust aprilli alguses ja selle tulemusena otsustati, et juba esimese AstraZeneca vaktsiinidoosi saanute puhul tuleks vaktsineerimiskuur kindlasti lõpetada sama vaktsiiniga.

Komisjon soovitab esimesi doose alla 60 aastastele inimestele AstraZeneca vaktsiiniga mitte teha kuni on olemas täiendavad andmed trombotsüütide vähesuse ja tromboosijuhtude tekkemehhanismi kohta, mis võimaldaks selle tekke riski vähendada.