Video teisipäeval toimunud kohtumisest näitab, kuidas Euroopa Komisjoni naissoost president teeb uskumatust väljendava žesti ja ütleb „ömm...”, kui Erdoğan ja Michel istuvad kahele valmis pandud toolile. Von der Leyenil ei jää muud üle, kui taanduda lähedal asuvale sohvale, vahendab Reuters.

„Komisjoni president oli selgelt üllatunud,” ütles Euroopa Komisjoni pressiesindaja Eric Mamer. „President oleks tulnud panna istuma täpselt samal viisil kui Euroopa Ülemkogu president ja Türgi president.”

Euroopa Parlamendi liige Sophie in ’t Veld küsis seepeale, miks ei reageerinud Michel.

Eilses Facebooki postituses ütles Michel, et intsident oli kahetsusväärne ja selle põhjustas „Türgi võimude protokollireeglite range tõlgendus”. Michel teatas, et otsustas avalikule vastasseisule mitte välja minna.

Kuigi Euroopa Komisjon andis edasi von der Leyeni ärrituse, ütles anonüümseks jäänud Euroopa Liidu ametnik, et avalik vastasseis oleks võinud esile kutsuda „protokolli- ja poliitilise intsidendi”.

„Türgi ei mõelnud mdagi lugupidamatut,” ütles ametnik. „Ta korraldas väga viisaka vastuvõtu mõlemale presidendile ja pidas rangelt kinni rahvusvahelisest protokollist.”

Minevikus on kasutatud kolme tooli, kui Erdoğan on käinud Brüsselis kohtumas Euroopa Komisjoni ja Euroopa Ülemkogu presidentidega.

Euroopa Komisjoni esindaja Mamer ütles, et von der Leyen otsustas sellest „mitte numbrit teha” ning tõstatas vestluses naiste õigused ja naiste vastase vägivalla Istanbuli konventsiooni, millest Türgi eelmisel kuul taganes.