Terviseameti peadirektori asetäitja Mari-Anne Härma toob positiivse noodina välja, et haigestumise kiirus on vähenenud. Piirangute taustal on haigestumised liikunud perekondadesse, kuna väljaspool suheldakse vähem.

Tänase seisuga on nakatumiskordaja R täpselt 1 ehk haigestunu nakatab omakorda keskmiselt ühte inimest.

Härma märkis tänasel terviseameti pressikonverentsil, et oleks vaja, et R langeks 0,8 kanti, siis on lootust mai alguses näha päevi, mil umbes 500 uut nakatunut. Seegi number on väga suur, kas kiiremini pole vastu suvehooaega võimalikki?

Härma ütleb, et jõudmaks sarnase situatsioonini kui mullu, peaks kõik inimesed näiteks praegu jääma kaheks nädalaks koju ning ei tohiks kuskile minna. "Paratamatult kõik ei saa koju jääda, vaja tööl käia. Kõigil on vältimatuid asju, mis vaja teha," sõnab ta, et igapäevaelu täiesti seisma panna ei saa.

Ta ütleb, et eelmisel aastal olid nakatumisnumbrid üle Euroopa tunduvalt väiksemad ja siis oli ka vähem reisimist. Nüüd on riikidel erinevad reeglid, võimalik näiteks turistina külastada neid riike, kus kõrge haigestumine. "Pole samas olukorras kui aasta tagasi. Ei saa loota, et näeme nii ilusaid numbreid kui eelmisel suvel," nendib ta.

Mis puudutab reisimist kui sellist, soovitab ta need plaanid kindlasti edasi lükata. Ta toob ka ühe näite otse elust. Inimene naasis Inglismaalt ja osales suuremal perekonnapeol. Selgus, et tal oli juba UK tüvi ja ta andis selle edasi ka lähedastele.