Austraalia võimud kavatsevad täna üleujutuste eest evakueerida veel tuhandeid inimesi. Sydney linna on tabanud viimase 60 aasta kõige hullemad tulvaveed ja ilmateate järgi jätkub vihm veel mitu päeva.

Esmaspäeval teatasid võimud Uus-Lõuna-Walesi osariigi kaheksale miljonile elanikule, et nad peaksid võimaluse korral töötama kodus ja vältima ebavajalikke reise. Osades piirkondades sadas ööpäeva jooksul alla 25 sentimeetrit vihma.

Uudisteagentuur AFP kirjutab, et alles aasta eest vaevasid piirkonda pikalt kestnud põuaperiood, veepiirangud ja enneolematud võsapõlengud.

Teadlased on hoiatanud, et Austraaliat võivad kliimamuutuste tõttu ees oodata sagedasemad ja äärmuslikumad ilmastikunähtused.

Uus-Lõuna-Walesi osariigi juhi Gladys Berejikliani sõnul on 18 000-l inimesel kästud evakueeruda ja 38 piirkonda kuulutatud hädapiirkonnaks. „Osariigi ajaloos pole meil varem olnud sedavõrd äärmuslikke ilmaolusid sedavõrd kiirelt üksteise järel," sõnas Berejiklian.

Päästeteenistused on saanud hätta sattunud inimestelt vähemalt 8800 kõnet ja päästnud tulvavete eest sadu elanikke. Lisaks on kindlustusfirmad saanud viimase paari päeva jooksul üle 5000 kahjuteate.