Reformierakond ja sotsiaaldemokraadid hääletasid spiikriks valitud Jüri Ratase poolt, olgugi et endise peaministri erakonnal lasub korruptsioonikahtlus.

Sotside esimees Indrek Saar sõnas Delfile, et nende ootus on, et Ratas hoiaks ära sarnaseid olukordi - Saare sõnul sigadusi - mis toimusid abielurefendumi ettevalmistamisel põhiseaduskomisjonis.

"Jüri Ratas, olles toonud valitsusse EKRE, peab nüüd näitama, et ta on oma veast aru saanud ja riigikogu juhtides oma karmavõla tasuma," ütles Saar.

Reformierakondlane Jürgen Ligi nimetas Ratast väga heaks juhiks. Sestap hääletasid Ligi sõnul reformierakondlased üksmeelselt Ratase poolt, hoolimata sellest, et kahel erakonnal on paljudes asjades erimeelsusi. "Aga on täiesti kindel, et ta on väga hea riigikogu juhataja."

"On ju selge, et võidusõimalust mul ei ole," möönis praegune riigikogu esimees Põlluaas Delfile varem antud intervjuus, kuid lisas, et tema koduerakond ei pidanud sobivaks, et Ratas jääks ainsaks kandidaadiks sellele kohale.

Põlluaas pidas kurioosseks ka tõika, et Ratase kandidatuuri esitas parlamendi ees tema erakonnakaaslane Mailis Reps, keda kahtlustatakse korruptsioonikuritegudes.

Põlluaas kandideeris Ratase vastu ja sai 20 häält. Ratas valiti spiikriks 63 häälega.