Ühismeedias levib postitusi, kus riskirühma mitte kuuluvad nooremaealised tõdevad, et said COVID-19 vaktsiini, kuna andsid perearstile vaktsiinisoovist märku ning ühel hetkel jäigi tervishoiuasutuses doose üle. Samal ajal ootab aga hulk inimesi vanusegrupis 70+ kõne perearstilt.

Le Vallikivi sõnul on sellise olukorra taga vaktsiinide vanusepiirangud - tänaseni ei tohtinud Eestis vaktsineerida AstraZeneca vaktsiiniga inimesi, kel vanust rohkem kui 70 aastat.

Siiani on iga perearst saanud nimistu kohta 66 Pfizeri/BioNTechi või Moderna vaktsiini. “Kätt südamele pannes - vähe on neid [perearsti - toim] nimistuid, kus neid 70-80. aastaseid inimesi on nii vähe kui 66,” tõdes Vallikivi.

Vallikivi selgitas, kuidas mõnikord peab perearst algse vaktsiinisaaja asemele tõesti leidma uue inimese, et vaktsiin riknema ei läheks. "On mingi õnnetus juhtunud, terviserike, siis me kutsume asendusliikme," rääkis ta. "Eelistatult muidugi riskirühmast, aga oleneb. Meil on tervetest vabatahtlikest sadade nimedega nimekiri, kes on öelnud, et helistage - ma olen 15 minutiga kohal".

Vallikivi selgitas veel, et näiteks riskirühma kuuluv 80+ vanuses inimene ei pruugi nii kiiresti asendusliikmeks kohale jõuda.

Kuigi Vallikivi peab seda liigutavaks, et inimesed soovivad vältida vaktsiinide riknema minemist ja annavad endast märku, ütles ta ka, et perearstid ei saa selliseid kirju saatnud inimeste lootusi kõrgele kruttida.

"Jaa, see on neist õudselt armas, seda ma tahan neile öelda, aga ma ei julge neile öelda ei kuupäeva ega nädalat ega isegi kuud, mil see järjekord nendeni jõuab. Et see juhus, et mõnest purgist jääb doos üle või et keegi ei saa tulla, seda ma ei julge kellelegi lubada," ütles Vallikivi.

"Ma tõesti väga tahaks loota, et inimesed saavad aru sellest, et see vaktsiin võiks riskirühmadeni enne jõuda," lisas ta.

Need 70+ aastased inimesed, kes pole siiani perearstilt kutset vaktsineerima saanud, ei peaks veel muretsema. Kui aga aprilli alguseks ei ole perearst 70+ inimesega ühendust võtnud, võib teha kontrollkõne, ütles Vallikivi Delfile täna keskpäeval.

Kuna päeva peale selgus, et Eestis lastakse AstraZenecaga vaktsineerimise vanusepiir vabaks, lisas Vallikivi, et sel juhul võib perearstiga rääkida juba varem.

Haigekassa üleeilse statistika kohaselt on praegu 70-79. aastaseid kokku vaktsineeritud 10 615 ehk 9,4% vanusegruppi kuuluvatest inimestest. 80-89. aastaseid on vaktsineeritud kokku 18 208 ehk 26,8% vanusegruppi kuuluvatest inimestest.

90-aastaseid ja vanemaid on kokku vaktsineeritud 2 881, kes moodustavad 22% sinna vanusegruppi kuuluvatest inimestest.