Kui on külm suvi ja jäätisemüük läheb kehvalt, siis riik ei anna jäätisetootjatele toetust. Kui aga põllumeestel on kehv suvi, siis annab riik neile abi. Täna otsustas valitsus eraldada põllumeestele 20 miljonit.

Tamm selgitas, et selle põhjuseks on Euroopa Liidu põllumajandustoetused. "Euroopa Liidus on ühtne põllumajanduspoliitika. Kõik riigid proovivad oma põllumehi toetada. Kui meie põllumees jääb turul kehvemasse olukorda, siis kukub ta turult välja. Ei toeta mitte ainult Euroopa Liit, vaid ka Ameerika. Kui Ameerika kasutas sanktsioone Hiina vastu, siis maksis ta põllumeestele otse juurde 12 miljardit dollarit. Kui me jätame põllumehe hätta, siis me eestimaist toitu varsti poelettidel ei näe ja palju töökohti jääb maal puudu," rääkis Tamm.

Ta rääkis, et Euroopa Liidu järgmises eelarveperioodis vähenevad põllumajandustoetused oluliselt. Euroopa Liidu algusaegadel olid põllumajandustoetused 70 protsenti eelarvest, praegusel perioodil on 40 protsenti, aga peale 2021. aastat langeb see 30 protsendile. Eesti põllumehed saavad aga järgmisel perioodil põllumajandustoetuseid juurde.

Valitsus pidas tänasel kabinetiistungil vajalikuks eraldada valitsuse reservfondist Maaelu Edendamise Sihtasutusele (MES) 20 miljonit eurot, et leevendada põuakahjustuste mõjusid.