Pihori sõnul iseloomustab kõikide erakondade maksupoliitilisi lubadusi see, et maksupoliitika on justkui eesmärk omaette, mitte instrument näiteks madalapalgaliste sissetulekute tõstmisel. „Reformierakond lubab ühelt poolt tõsta tulumaksuvaba miinimumi, mis peaks aitama kaasa madalapalgaliste inimeste sissetulekute suurenemisele, aga samas suurendab ka kõikide teiste, ka kõrgemat palka teenivate isikute sissetulekuid. Teisest küljest lubatakse alandada sotsiaalmaksu määra ettevõtete jaoks. Jällegi - mis tõenäoliselt aitab kaasa ettevõtetele, kelle jaoks tööjõukulud on määrava tähtsusega," ütles Pihor.

Sotsiaalmaksu alandamine vähendab küll tööjõukulusid, kuid samas lükkab Eestit edasi odava tööjõu suunas. Seetõttu võiks Pihori sõnul mõelda hoopis sotsiaalmaksu lae kehtestamise peale.

Ka IRLi maksureformi eesmärk on Pihori hinnangul madalapalgaliste olukorra lihtsustamine. IRLi idee ellurakendamine võib aga ettevõtjaid ajendada ümbrikupalku maksma.

Nii nagu IRL, tahab ka Keskerakond tõsta tarbimismakse. Keskerakonna fookuses on lisaks ka siidri- ja magusamaks. Pihori sõnul oleks sääraste maksude haldamine keerukas ning inimeste tervist puudutavaid valikuid saaks ka muul viisil mõjutada. Keskerakonna 1000eurose alampalga idee ellurakendamisega kaasnev negatiivne tagajärg oleks teenuste kallinemine ning ilmselt ka töötuse kasv.

Sotsiaaldemokraatide puhul tuleb tähele panna, et lisaks nendele lubab astmelist tulumaksu ka Keskerakond ning sisuliselt ka IRL. SDE lubab ka ohtralt sotsiaalmaksu erandeid noorte, vanemaealiste ja piiratud töövõimega inimeste töölevõtmisel. Pihori sõnul on nendel ideedel olemas eesmärk - mõjutada ettevõtjate käitumist.

Vaata videost, millega peaks maksude muutmise asemel tegelikult tegelema!