Endine president Donald Trump on kampaania lõpusirgel taas sihikule võtnud USA valimiste tõsiseltvõetavuse, kasutades uut rida valesid hääletussedelite, häälte lugemise ja valimisprotsessi kohta, et sillutada pinnast võimaliku lüüasaamise vaidlustamiseks novembris, kirjutab CNN.

„Kui Jumal tuleks taevast alla ja lausuks: „Ma olen nendel valimistel Su häältelugeja“, siis ma lahkuks siit poodiumilt kohe. Sest mul poleks vaja rääkida, meil poleks [häältesaagiga] probleemi. Aga me peame võtma seljavõidu, sest nad teevad nii pagana palju sohki,“ sõnas Trump kahe päeva eest Pennsylvanias kampaaniarallil.

Vaata lähemalt videost!

Sama vana trikk

Sama taktikat kasutas Donald Trump ka 2020. aasta presidendivalimiste eel. Ta seadis korduvalt kahtluse alla USA kirja teel hääletamise süsteemi ning oli Joe Bidenile kaotuse järel kindel, et valimistulemused võltsiti. See tekitas tema toetajate hulgas rohkelt pahameelt, mis päädis Kapitooliumi rünnakuga 2021. aasta jaanuaris.

Eestis olid sarnasel seisukohal EKRE juhid. Delfi TV selgitas juba enne 2023. aasta riigikogu valimisi, kuidas Helmed valimiste „varastamiseks“ valmistuvad. Nii läkski – Reformierakonnalt lüüa saanud konservatiivid jäid kindlaks, et kaotus sai võimalikuks ainult häälte võltsimise kaudu. Mälestusväärselt tehti palju kisa e-häälte „kantimise“ üle.

Vaata ja meenuta: