Möödunud kuul kogunesid pealinnas Bratislavas tuhanded inimesed, et avaldada meelt valitsuse plaani üle teha olulisi ümberkorraldusi riigimeedias. Plaani kritiseerisid kohalikud ajakirjanikud, opositsioon, rahvusvahelised meediaorganisatsioonid ja Euroopa Komisjon.

Peaminister Robert Fico ütles, et muudatused on vajalikud, kuna avalik-õiguslik ringhääling on poliitiliselt kallutatud ja „konfliktis Slovakkia valitsusega“. Kavandatavad muudatused näevad ette praeguse ringhäälingu RTVS-i asendamise uue organisatsiooniga.

Parlament peaks muudatused heaks kiitma juunis.

Vastuolulise plaani koostas kultuuriminister Martina Šimkovičová, kes kuulub Slovakkia Rahvuspartei (SNS) ridadesse. Ta on varasemalt töötanud väljaandes, mis on tuntud valeteabe levitamise poolest.

Šimkovičová ütles, et praegune ringhääling annab ruumi ainult peavooluvaadetele ja tsenseerib ülejäänud. Rahvusringhääling on ministri väite tagasi lükanud.

Šimkovičová plaani kohaselt valib uue ringhäälingu direktori nõukogu, mille üheksa liiget nimetavad kultuuriministeerium ja parlament.