Konsulaarteenuste osutamine meestele peatatakse tänasest eesmärgiga mitte lasta Ukraina kodanikel sõjaväeliselt arvele võtmise kohustusest kõrvale hoida.

Endiselt saavad mehed vormistada isikutõendeid Ukrainasse naasmiseks.

18. mail kehtima hakkav mobilisatsiooniseadus näeb ette, et mobilisatsioonieas meestel välismaal on kaks kuud aega lasta end sõjaväeliselt arvele võtta. Selleks peavad nad uuendama konsulaadi, sõjaväekohuslaste kabineti, telefoni või e-posti kaudu oma isikuandmeid territoriaalses komplekteerimiskeskuses.

Kui mobilisatsioonieas mees andmeid ei uuenda, piiratakse talle konsulaarteenuste osutamist ja talle võidakse määrata trahv.

Välismaal viibivate meeste mobiliseerimine on siiski võimalik ainult siis, kui mees ise kodumaale naaseb. Võimudel ei ole instrumente meeste sunniviisiliseks kodumaale toomiseks.

„Ukraina kodanike õiguste ja huvide kaitse välismaal on alati olnud ja jääb välisministeeriumi prioriteediks. Samal ajal on Venemaa täiemõõdulise agressiooni tingimustes põhiprioriteet kodumaa kaitsmine hävitamise eest. Kuidas see praegu välja näeb: teenistusse kutsumise eas inimene on sõitnud välismaale, näidanud oma riigile, et selle ellujäämise küsimus teda ei puuduta, aga siis ta tuleb ja tahab saada sellelt riigilt teenuseid. Nii see ei tööta. Meil on riigis sõda,“ kirjutas Ukraina välisminister Dmõtro Kuleba X-is.

Kuleba rõhutas, et oma andmete uuendamise kohustus territoriaalsetes komplekteerimiskeskustes oli olemas ka enne uue mobilisatsiooniseaduse vastuvõtmist.

„Kui need inimesed arvavad, et mõni seal kaugel rindel sõdib ja annab oma elu selle riigi eest, aga mõni istub välismaal ja saab sealjuures sellelt riigilt teenuseid, siis nii see ei tööta. Välismaal viibimine ei vabasta kodanikku kohustustest kodumaa ees. Just seetõttu andsin ma eile korralduse võtta tarvitusele meetmed tegelike suhete taastamiseks mobilisatsioonieas meestega Ukrainas ja välismaal. See on aus,“ teatas Kuleba.

Jaga
Kommentaarid