Vandekohtunikud kuulasid lühidalt süüdistuse esimest tunnistajat, väljaande National Enquirer endist väljaandjat David Peckerit, kes prokuröride sõnul osales skeemis Trumpi suhtes negatiivsete artiklite „kinni püüdmiseks ja tapmiseks“ ning aitas tal valituks saada, vahendab Reuters.

Trumpi süüdistatakse ajaloo esimesel kohtuprotsessil endise USA presidendi üle äriandmete võltsimises, et mätsida kinni 130 000 dollari suurune makse pornostaar Stormy Danielsile 2016. aastal, et viimane vaikiks seksuaalsest kokkupuutest, mis tal oli Trumpiga enese sõnul kümme aastat varem. Trump ei ole end süüdi tunnistanud ja eitab seda kokkupuudet.

Süüdistus nimetas seda makset kriminaalseks katseks valijaid petta ajal, kui Trumpi süüdistati ka teistes jämeda seksuaalse käitumise juhtumites.

„See oli plaanitud, koordineeritud, pikaaegne vandenõu 2016. aasta valimiste mõjutamiseks, et aidata Donald Trumpil valituks saada ebaseaduslike kulutuste kaudu, et vaigistada inimesed, kellel oli tema käitumise kohta midagi halba öelda,“ ütles prokurör Matthew Colangelo. „See oli valimispettus, puhas ja selge.“

Colangelo ütles vandekohtu liikmetele, et protsessil räägitakse neile salvestatud vestluste põhjal, kuidas Trump töötas välja skeemi detailid, ning näidatakse ka ulatuslikke tõendeid paberil, mis toetavad tunnistajate ütlusi.

Trumpi advokaat ütles vandekohtunikele, et endine president ei ole mingeid kuritegusid toime pannud ja Manhattani ringkonnaprokurör Alvin Bragg poleks pidanud seda protsessi algatama.

„Püüdes valimisi mõjutada ei ole midagi halba. Seda nimetatakse demokraatiaks. Nad on pannud sellesse mõistesse midagi pahaendelist, nagu see oleks kuritegu,“ ütles advokaat Todd Blanche.

Enne istungi algust kutsus Trump oma toetajaid üle riigi rahumeelselt protestima, aga Manhattani kohtumaja juures oli neid teda tervitamas vähe. Trump süüdistas selles julgeolekumeetmeid, kuigi ümbritsevad tänavad olid avatud.