Uued eeskirjad tulid pärast seda, kui praeguseks sõjas hukkunud aktivist ja Ukraina sõjaväelane Pavlo Petrõtšenko algatas kampaania, mis tõstis esile sõdurite hasartmängusõltuvuse. Ta kutsus Zelenskõid kehtestama veebikasiinode üle rangemat kontrolli, vahendab Politico.

„Sõjaväelased on juba kolmandat aastat oma peredest eemal, stressirohketes tingimustes ja ilma võimaluseta täielikult pihata, mistõttu on nad psühholoogiliselt eriti haavatavad,“ ütles Petrõtšenko oma algatuse tekstis. „Paljude jaoks on hasartmängud ainsaks võimaluseks toime tulla stressiga ja põhjustab seetõttu kiiresti dopamiinisõltuvust ja nõrgestab nende enesekontrolli,“ lisas ta.

Petrõtšenko sõnul oli juhtumeid, kus hasartmängust sõltuvuses olevad sõjaväelased olid kulutanud kogu oma raha mängudele ja võtnud isegi väikelaene, mis seadis võlgadesse nii sõjaväelase kui ka tema perekonna.

Ukraina uued reeglid sunnivad hasartmängukorraldajaid piirama sessioonide kestust, kontode arvu, mida kasutaja saab registreerida ja seadma igapäevase rahalimiidi, mida mängus saab kasutada.

Piirangud hakkavad kehtima kuu aja pärast. Eksperdid on väitnud, et piirangud oleks pidanud kasutusele võtma siis, kui Ukraina valitsus muutis online-hasartmängud seaduslikuks 2020. aastal.

Valitsusvälise organisatsiooni VoxUkraine tegevjuht ja Kiievi 5. eraldiseisva ründebrigaadi nooremseersant Maksõm Skubenko ütles Politicole, et tõenäoliselt keeld ei tööta.

„Keeld võib olukorda isegi halvendada,“ ütles ta. Skubenko rõhutas, et illegaalsed kasiinod on juba olemas ja parem lahendus oleks tema sõnul õpetada sõjaväelastele rahatarkust.

Skubenko meenutas, et Kiievi oblastis territoriaalkaitseväes teenides mängisid mitmed sõdurid tema üksuses sageli. „Kuigi aktiivse vaenutegevuse ajal ei mänginud keegi. Aega lihtsalt ei jätkunud,“ ütles ta.

Jaga
Kommentaarid