„Läänlased kõiguvad ohtlikult tuumajõudude vahelise otsese sõjalise kokkupõrke äärel, mis viib katastroofiliste tagajärgedeni,“ lausus Lavrov relvastuse leviku vastasel konverentsil Moskvas, vahendab Reuters.

„Meile teeb erilist muret see, et see on lääne tuumariikide „troika“, kes on Kiievi kuritegeliku režiimi põhisponsorite hulgas, erinevate provokatiivsete sammude peamised algatajad. Me näeme selles tõsiseid strateegilisi ohte, mis viivad tuumaohu taseme tõusuni.“

Lavrov ütles, et praegust kriisi arvesse võttes ei ole mingit alust dialoogiks USA-ga relvastuskontrolli üle.

„Meie vastu peetava täiemõõdulise hübriidsõja kontekstis ei ole alust dialoogiks Ühendriikidega relvastuskontrolli ja strateegilise stabiilsuse üle üldiselt,“ ütles Lavrov.

Lavrov süüdistas läänt püüdes Venemaa ja Hiina tuumaarsenale piirata, arendades samas mittetuumavõimekusi, et saavutada ühepoolne sõjaline üleolek.

Lavrovi sõnul arendab lääs ülemaailmset raketikaitsesüsteemi, paigutab Euroopasse tuumarelvi, paigutab kogu maailma kesk- ja lühimaarakette ning valmistab kasutama relvi kosmoses.

Veel süüdistas Lavrov läänt propagandakampaanias Venemaa diskrediteerimiseks. Lääne eesmärk on Lavrovi sõnul juhtida rahvusvahelise kogukonna tähelepanu kõrvale tõelistelt ohtudelt kosmoses, et saavutada täiendavate finantsressursside eraldamine oma rahvuslike sõjaliste kosmosevõimekuste ülesehitamiseks.

„Meie prioriteet on endiselt rahvusvaheliselt õiguslikult siduva instrumendi arendamine, mis tekitab usaldusväärsed garantiid relvade kasutamise ärahoidmiseks kosmoses,“ ütles Lavrov.

Jaga
Kommentaarid