Pariisi filharmoonia orkestri koor (Chœur de l’Orchestre de Paris) astub Eesti Rahva Muuseumi A-sissepääsu õuealal noka all üles 15. juunil. Tegemist on teise ettekandega maailmas, esmaesitus toimus möödunud aastal Pariisis.

Kontserdi „Unustatud rahvad” kavas on kolm osa: „Isuri eepos”, „Vadja pulmalaulud” ja „Ingerimaa õhtud”. Kontsertlavastusest võtab osa üle 80 Pariisi orkestri kammerkoori lauljat, kes laulavad vadja ja isuri keeles ning ingerisoome murdes.

Tartu 2024 soovib soome-ugri päevadega tuua tähelepanu keskpunkti unustatud vähemusrahvad, kelle traditsioonilist kultuuri Venemaal ähvardab halveneva olukorra ja repressioonide tõttu väljasuremisoht.

„Soome-ugri päevadel on oluline roll anda hääl neile, kes praegusel poliitiliselt keerukal ajal jäävad kahetsusväärselt tähelepanuta,” rääkis Oliver Berg, Tartu 2024 programmiliini Omapära ja Euroopa juht. „Me ei tohiks unustada sugulasrahvaid, kellel pole ajalooliste keerdkäikude tõttu olnud võimalust nautida kestvat omariiklust,” lisas ta.

Kahepäevase teemapäevade kavas on veel Fenno-Ugria Asutuse korraldatud  seminar Eesti Rahva Muuseumi raamatukogus ja soome-ugri filmifestival FUFF (Finno-Ugric Film Festival).

Seminari ettekannetes meenutatakse tähtsamaid verstaposte 1960–1980ndate soome-ugri kultuuride tundmaõppimise ja mõtestamise loos ning tuuakse esile hõimurahvaste aktuaalsed probleemid ja tulevikuväljavaated. Esinevad Venemaa poliitilise olukorra asjatundja, antropoloog Aimar Ventsel, Fenno-Ugria nõunik Jaak Prozes, Fenno-Ugria juhatuse liikmed: keeleteadlane Tõnu Seilenthal, folklorist Madis Arukask, Udmurdi ühingu Ošmes juhatuse liige Elena Kirt ja teised. Seminar toimub 15. juunil kell 15–18 Eesti Rahva Muuseumi raamatukogus.

Soome-ugri filmifestivali FUFF peateemaks on „Unustatud rahvad”, mille programmis linastuvad väikerahvaste lühi- ja mängufilmid ning toimuvad pärimust tutvustavad töötoad. 48-tunnise rahvusvahelise loometoa raames loovad režissöörid koostöös soome-ugri keelte kõnelejatega eksperimentaalfilme, mis linastuvad vaatajatele festivali lõputseremoonial.

Kahepäevase teemapäevade kavas Fenno-Ugria seminar ja soome-ugri filmifestival FUFF on tasuta. Piletid kontserdile „Unustatud rahvad” tulevad müüki 20. märtsil Piletilevis.

Jaga
Kommentaarid