Koidula piiripunkti ületavad eestlased igal aastal kümneid tuhandeid kordi. Peamiselt on need Eesti kodakondsed, kes jagavad end näiteks Petseri ja Värska vahel ning käivad pidevalt edasi-tagasi üle piiri. Näiteks võivad teisel pool piiri olla inimese sugulased või käiakse vastupidi hoopis Petserist Eestisse tööl.

Ajalooliselt ongi kogu Setomaa Eesti osa, kuid kuna Venemaa pole peale Eesti taasiseseisvumist Tartu rahu piirileppega nõustunud, lõigati Setomaa sisuliselt kaheks. Sellest hoolimata on kogukond endiselt tihedalt põimunud.

Mida aga tähendaks kohalikele stsenaarium, kus Koidula piiripunkti sulgemise tõttu tuleks neil iga päev soovitud sihtkohta jõudmiseks võtta ette 60–80 kilomeetri pikkune sõit läbi Luhamaa piiripunkti? Isegi kui seda kohe ei juhtu, on kohalikud ka ainuüksi sellisest mõttest häiritud. „Ma ei taha sellele üldse mõeldagi, lihtsalt jõudu ei jätkuks enam üle käia,“ rääkis Delfi TV-le kohalik Olga Rõbkina.

Vaata olukorra tervikpilti Delfi TV videoloost.

Lisatud:
Siseministeerium teatas mõni tund peale artikli avaldamist, et Koidula piiripunkt jäetakse praegu avatuks senisel kujul.