Kaks päeva kestnud paduvihm Briti Columbia provintsis on päästnud valla tulvaveed ning pannud seisma Kanada kahe suurima raudteefirma Canadian Pacific Raili ja Canadian National Railway liikluse Vancouveri sadama suunas, vahendab Reuters.

„Kõik raudteeteenused Vancouveri sadamasse ja sealt välja on peatatud üleujutuste tõttu Briti Columbia siseosas,” ütles sadama esindaja Matti Polychronis.

Vähemalt üks inimene sai surma, kui mudavool pühkis Vancouverist 160 kilomeetrit kirdes Pembertoni lähedal autod teelt minema. Kaks inimest on kadunud ning käivad otsingu- ja päästetööd.

Vancouveri sadamast liigub läbi 550 miljoni Kanada dollari ehk umbes 387 miljoni euro väärtuses kaupu päevas.

Üleujutused katkestasid ajutiselt suurema osa nisu- ja rüpsiekspordist kiirel ajal, kui rongid veavad vilja pärast saagikoristust sadamasse. Kanada on üks maailma suuremaid viljaeksportijaid.

Põud on Kanada saaki tänavu oluliselt kärpinud, mistõttu ei ole raudteeühenduse katkemine mõneks päevaks ehk nii suur tagasilöök, teatas valdkonna esindaja Reutersile.

Tulvavesi on kahjustanud ka torujuhtmeid. Enbridge Inc sulges ettevaatusabinõuna Briti Columbia maagaasitoru ühe lõigu.

Tormi tõttu oldi sunnitud sulgema ka Trans Mountaini torujuhe, mis transpordib kuni 300 000 barrelit toornaftat päevas Alberta provintsist Vaikse ookeani rannikule.

Vase- ja söekaevandusettevõte Teck Resources Limited teatas, et üleujutused katkestasid ettevõtte toodangu liikumise eksporditerminalidesse ning potaseeksportija Canpotex teatas, et otsib alternatiivseid võimalusi väetise välismaale saatmiseks.

Briti Columbiast lõunas, USA Washingtoni osariigis kutsus paduvihm esile evakueerimisi ja üle 150 000 inimese jäi elektrita.

Briti Columbia mõnedes osades sadas pühapäeval alla 20 sentimeetrit vett ehk kuunorm.