Haiti võimude sõnul korraldas president Jovenel Moïse'i palgamõrva üksus, mis koosnes 26 kolumblasest ja kahest Haiti ameeriklasest. Moïse tapeti kolmapäeval pealinnas Port-Au-Prince'is oma eraresidentsis. Kes palgamõrva tellis, on jätkuvalt tuvastamisel.

Kolumbia kaitseministri Diego Molano sõnul näitas esialgne uurimine, et atentaadis osalenud kolumblased on endised sõjaväelased. Politsei jõudis kurjategijate jälgede ajamisel üleeile mõrvakoha lähedale ühte majja, puhkes poole ööni kestnud tulevahetus, mis päädis kahtlusaluste vahistamisega.

Politseiülem Leon Charles tõi 17 vahistatut ajakirjanike ette ja esitles meediale äravõetud Kolumbia passe, ründerelvi, matšeetesid, raadiosaatjaid, poldilõikureid ja haamreid.

„Välismaalased tulid meie riiki presidenti tapma," teatas Charles. Ta täpsustas, et kinni võetud isikute seas oli 15 kolumblast ja kaks Haiti ameeriklast. Kolm palgamõrvarit said tulevahetuse käigus surma ja kaheksa on veel jooksus, lisas Charles.

Haitiga ametlikke diplomaatilisi suhteid hoidva Taiwani välisministeerium teatas, et 11 kahtlusalust tabati nende saatkonnas, kuhu viimased olid sisse murdnud, kirjutab uudisteagentuur Reuters.

Võimud pole Haiti presidendi atentaadi võimaliku motiivi kohta midagi öelnud. Moïse astus 2017. aastal ametisse ja pidi oma ametiajal silmitsi seisma korduvate massimeeleavaldustega. Protestijad polnud alguses rahul korruptsiooni ja majanduse käekäiguga, hiljem aga presidendi katsega võim enda kätte koondada.

Eile hommikul kogunes Haitil pahane rahvamass politseioperatsiooni jälgima. Osa neist süütas kahtlusaluste auto ja maja, kuhu nad peitusid, põlema. „Põletage nad ära!" karjusid ka politseijaoskonna ette kogunenud inimesed.