Just viimase nädala reedel täheldati üleriigilises reoveeuuringus, et Viimsi-Muuga kandis on nakkuse levik väga kõrge. Lanno nentis, et selget seost selliste näitudega ei ole osatud veel välja tuua - ilmselt võis olla tegemist suuremate jaanipidude või muu säärasega.

"Praegu näib, et valupunktiks on viiruse levikul esmajoones ikkagi piiriäärsed alad," sõnas Terviseameti peadirektor.

Lisaks igapäevasele rändele tõi Lanno välja Sankt Peterburgis toimunud jalgpalli meistrivõistlused - ta märkis, et rahvusvahelise publiku liikumine on panustanud oluliselt deltatüve (ja ka muude kahtlaste variantide) laialdasemasse ringlemisse. Seda nii siin kui ka üle Euroopa.

"Ka Eestis on inimesi, kes käisid tõenäoliselt vaatamas jalgpalli Peterburis," tõdes Lanno. Ta sõnas, et ka enne Euroopa Meistrivõistlusi on üle piiri tulnud isikuid, kel on tuvastatud ohtlikumad koroonatüved. "Tänaseks on see hulk jõudnud 28 protsendini kogu nädala jooksul leitud koroonatüvedest."

Vältimaks aina rohkemate ohtlike tüvede sissevedu Eestisse, suunaks Lanno korraga rõhku nii piiril negatiivse testi esitlemisse kui ka aegsasse vaktsineerimisse.

"Tõenäoliselt on testi tegemine kindel koht, kuidas võõraste tüvede tulekut vältida," ütles Lanno.

Lähemalt saab kuulata juba videost.