Sotsiaaldemokraat Jevgeni Ossinovki leiab, et parlamendis peaks enda ideid väljendama viisakalt ja väärikalt. "Kritiseeritakse ideid, tegusid ja ettepanekuid, mitte inimesi nende iseloomuomaduste pärast," ütleb Ossinovski.
EKRE saadikute väljaütlemised ei tee Ossinovski sõnul ütlejatele au.

Eilsel täiskogu istungil umbusaldasid riigikogu EKRE ja Isamaa saadikud peaminister Kaja Kallast. Umbusaldamise poolt hääletas 36 ning vastu 55 riigikogu liiget.

Mõned nopped eilse istungi stenogrammist.

Mart Helme: Härra eesistuja, kas oleks võimalik kuidagi esineja adekvaatsust kontrollida? Minu meelest esineb meile siin bipolaarse häirega inimene, kes ei saa aru, mis positsioonis ta praegu on, mida temalt oodatakse ja mida temalt küsitakse.

/…/

Mart Helme: Aitäh, eesistuja! Lugupeetud proua Kallas! Mul on tohutult hea meel, et me selle umbusalduse tegime, sest teie esinemine siin, teie täiesti ebaadekvaatne jutt ja valed, mida te pidevalt korrutate, see bipolaarne häire, mida te esindate – just nagu oleks siin küsimuse all Jüri Ratase valitsuse umbusaldamine ja tema teod, mitte teie valitsuse, mitte teie persooni umbusaldamine. /…/ Aga küsimus on see. Te korrutate kogu aeg siin, kuidas teile jäeti miljardiline eelarveauk. Kas te ei saa mitte millestki aru? /…/ Kas teil on täielik arusaamatus asjadest või te valetate?

/…/

Mart Helme: Mina leian, et peaminister on solvanud umbusalduse esitajaid oma hämaga, oma süüdistustega eelmise valitsuse aadressil.

/…/

Signe Kivi: See, mis mõned minutid tagasi toimus, kuidas te, lugupeetud riigikogu aseesimees, umbusalduse ajal lubate riigikogu liikmel Mart Helmel solvata rängalt peaministrit, aga mitte ainult teda – meid vaatavad paljud inimesed –, tuues mingeid võrdlusi, mis puudutavad võimalik, et Eestis paljude inimeste tervist, aga mitte peaministri oma. See ei puuduta mitte kuidagi peaministri tööd. Palun püüdke edaspidi selliseid küsimusi katkestada. Ma ei tea, kas on võimalik siin saalis neid päris vältida. Protseduuriline küsimus oli protest teie tegevuse vastu.

Aseesimees Martin Helme: Ei, mina ei hakka saadikuid küsimustes katkestama, seda ma võin lubada.

/…/

Tarmo Kruusimäe: Hea ettekandja! Kaks küsimust. Esimene on, et Isamaa fraktsiooni "Punk on lahe" ühenduse liikmed heitsid kulli ja kirja. Ja nii see liisk langes minu peale küsida Reformierakonna tähtsuselt kolmanda inimese Kristina Šmigun-Vähi lemmikküsimust: kas teil on häbi? Ja tõe huvides, et me saaksime parema tõeprotsendi, siis oleks täiendav küsimus: kas teie nimi on Kaja Kallas?

Kaja Kallas: Jah, on.

Aseesimees Martin Helme: Kumb, kas häbi või Kaja Kallas?

Kaja Kallas: See teeb teile nalja, jah? Selline riigikogu juhataja on. Päris hästi.

Indrek Saar: See, et riigikogu liikmed saavad erinevalt aru sellest, mis on viisakas, mis on parlamendis kohane, kas üldse peab olema viisakas, on riigikogu liikmete südametunnistusel. Aga riigikogu juhatajalt me eeldame siiski seda, et ta ei lähe sellise koolikiusamisega kaasa, mida me just nägime. Ja ma väga palun riigikogu juhatajat mitte selliseid vahemärkusi endale lubada.

Martin Helme: Ma juhtisin tähelepanu, et ka see vastus oli selline, millest oli raske aru saada.

/…/

Tarmo Kruusimäe: Ma tahan selle protseduuri kohta anda sellise omapoolse vastuse: ärge nüüd tülli pöörake, sellepärast, et ma sain vastuse ja see oligi minu jaoks äärmiselt oluline. Ja ma olen võitnud kihlveo, kast alkoholivaba õlut.