Eile kogunes immunoprofülaktika ekspertkomisjon, et arutada AstraZeneca vaktsiini manustamise vanusepiirangu langetamist. Senise soovituse kohaselt süstiti seda eelkõige vähemalt 60-aastastele. Uue soovituse järgi võib seda süstida 50-aastastele ja vanematele.

Tervise- ja tööminister Tanel Kiik selgitas, et juba uuest nädalast hakatakse laialdaselt vaktsineerima inimesi vanusegrupis 50 pluss. "Kindlasti ka AstraZenecaga omajagu esimesi doose. Kasutame paralleelselt erinevaid vaktsiine ja Astra puhul arvestame, et vanusepiir langes seniselt konservatiivselt 50 pluss peale."

Kui sel nädalal on oodata suurt tarnet, siis järgnevatel nädalatel on AstraZeneca tarned väiksemad. Kindlasti jäetakse teatud varu, et saaks katta teised doosid.

Tänasel terviseameti pressikonverentsil ütles Kiik välja, et 49-aastastel ja noorematel avaneb võimalus end vaktsineerida lasta loodetavasti 17. maist. Eestis on hetkel kasutusel neli vaktsiini. Seda, et saaks hakata registreerimisel valima, mis vaktsiini inimene soovib, praegu plaanis pole.

Pikemalt juba videointervjuus.