Asepeaminister Numan Kurtulmus ütles pressikonverentsil, et kõigepealt plahvatas jalgpallistaadioni lähistel autopomm, mille sihtmärgiks oligi ilmselt märulipolitseinike buss. 45 sekundit hiljem lasi ennast staadioni põhjaküljel asuvas pargis politseinike keskel õhku enesetaputerrorist. „Hukkus 38 inimest, nende seas 31 märulipolitseinikku,“ lausus Kurtulmus.

President Recep Tayyip Erdoğan kirjeldas plahvatusi kui terrorirünnakut politseinike ja tavainimeste vastu. Ta ütles, et kaks tundi pärast jalgpallimängu lõppu toimunud pommiplahvatustega üritati tappa ja vigastada võimalikult suurt hulka inimesi.

„Keegi ei peaks kahtlema, et Jumala tahtega saab see riik ja rahvas võitu terrorist, terroriorganisatsioonidest... ja jõududest nende taga,“ vahendab uudisteagentuur Reuters Erdoğani sõnu.

Laupäevaõhtune rünnak vapustas jalgpalli armastavat rahvast, mis üritab siiani toibuda mitmetest veristest terroriorganisatsiooni Islamiriik ja kurdimässuliste rünnakutest Istanbulis ja pealinnas Ankaras.

Kuigi ei ole veel teada, kes oli ohvriterohke rünnaku taga, kutsus Islamiriik veel sel nädalal kohalikke džihadiste üles ründama Türgi „julgeoleku-, sõjaväe-, majandus- ja meediaasutusi“.

Jalgpallistaadioni lähedal asuva mošee koristajana töötav Omer Yilmaz oli sündmuste tunnistajaks. Ta kirjeldas nähtut kui maapealset põrgut. „Leegid tõusid kõrgele üles taevasse. Inimesed otsisid kaitset ja varjusid laudade alla, see oli kohutav,“ rääkis ta.

Türgi on NATO liige ja kuulub ka Ameerika Ühendriikide juhitavasse Islamiriigi-vastasesse koalitsiooni. Riik alustas augustis sõjalist sissetungi Süüriasse, et tõrjuda islamistlik terroriorganisatsioon oma piiride lähistelt. Ühtlasi võitleb see kurdimässulistega oma kagualadel.

Siseminister Suleyman Soylu rääkis, et esimene plahvatus, mis toimus mõni tund pärast kohaliku jalgpallimeeskonna Besiktase kohtumist külalismeeskonna Bursasporiga, leidis aset märulipolitseinike kohtumispaiga lähedal. Teine plahvatus toimus lähedalasuvas Macka pargis pärast seda, kui enesetaputerrorist politseinike poolt ümber piirati.

Märulipolitseinike kõrval sai surma ka seitse tsiviilisikut, märkis Soyly, kelle sõnul tuli 166 vigasaanust 17 arstidel laupäeva õhtul opereerida ja veel kuuel oli vaja intensiivset ravi.

Minstri sõnul peeti terrorirünnakuga seoses öö jooksul kinni 10 inimest.