"Meie leppimine toimub protsessis, mille nimi on muusika," sõnas Nõgisto. "Kompromissid muusikas kahtlemata peegelduvad ka meie isiksustes. Ruja muusikud ei ole kunagi olnud ühe füüreri järel käiv lambakari ja see on ka põhjus, mispärast võibolla sellest protsessist nimega Ruja on põhjust rääkida ka aastakümneid hiljem. Vähemalt mina arvan niimoodi," põhjendas ta, et erimeelsused on loomerahva seas paratamatu nähtus.

"Vaidlemine on vahepeal edasiviiv jõud. Ruja kuldajal, kus olime praktiliselt igas väikeses küsimuses erineval seisukohal, viis see meid tegelikult edasi ja aitas kohati isegi parandada kvaliteeti," näeb Rannap tülitsemisel ka positiivset mõju. "Kuigi mina olen olen harjunud, sellest ajast peale, kui ma ansambli kokku kutsusin – olin muusikaliselt ju kõige kogenum, olles õppinud professionaalselt muusikat, andsin teistele muusikateooria tunde ja igatipidi õpetasin ja utsitasin - sellest ajast peale olen harjunud olema selline vastutaja, norija ning detailide viimistleja. Selge on see, et ühelgi inimesel ei saa kõiges päris õigus olla ja olen kindlasti oma õpetussõnades ka eksinud ja see, et Jaanus neid kogu aeg vaidlustas, tuli meile tegelikult kasuks," nentis Rannap.

Mõlemad kinnitasid, et olid kontserdi tegemisega nõus, vaatamata isiklikele erimeelsustele.

"Kujutage ette sümooniaorkestrit, ERSOt või midagi muud – hommikul tuleb ühe lennuki pealt dirigent ja teise pealt solist. Nad lähevad orkestri ette, nad ei tunne kedagi ja ei teki küsimustki, kas nad on sõbrad või saavad läbi või on vaenlased," tõi Rannap näite, kuidas muusikas inimsuhted primaarsed ei ole ning sõnas, et välismaa suurtes kollektiivides on sageli väga suured pinged, mida mõnikord ka kontrabassiga vastu pead virutades lahendatakse. "Aga miski ei takista neid tegemast geniaalset muusikat! See, mida nad mängivad, see innustab ja vaimustab neid ja selle tulemuse nimel annavad täiesti võõrad inimesed oma parima ja sünnib ime. Seda loodame ka sellelt kontserdilt," märkis Rannap.

Nõgisto sõnas selle peale naljatades: "Soovitan minna vaatama Fellini "Orkestriproovi" - see on meid palju inspireerinud film."

"Kui me mingil teemal vaidleme, siis puudutab see põhiliselt ikkagi muusikat, mitte inimesi. Muidugi oleme erinevad ja see on meie omapära. Ei ole Rein võimeline muutuma ega ka mina mitte - sellega me oleme leppinud. Peamine, milles jõudsime kokkuleppele on see, et anname endast 100% selle kontserdi tegemiseks. See on kõige tähtsam, muu ei ole tähtis," lisas Nõgisto.

"Ma olen sellega täitsa nõus, et oleme leppinud erinevustega meie vahel ja leiame, et need ei peaks ilmtingimata takistama meie muusika tegemist. Mis puutub eriarvamustesse, siis ma ei saa siiski jätta ütlemata, et need ei puuduta ainult muusikat, vaid vahel need puudutavad ka Ruja nime kasutamist," pistis Rannap siiski lõppu.

*

20. augustil Tallinna lauluväljakul toimuval "Eesti muld ja Eesti süda" kontserdil astuvad Ruja muusikaga üles legendid ise ning solistidena Kadri Voorand, Ott Lepland, Robert Linna, Kristjan Kannukene, Priit Võigemast ja Karl Vilhelm Valter. Ühe osana kontserdist saab laval näha ka üliandekaid ja verinoori uue põlvkonna trummareid ning kitarriste. Bandi põhikoosseisu kuuluvad lisaks Andres Põldroo, Laur Joamets, Henno Kelp ja Andrus Lillepea.

Täna kell 14 peeti Viru Keskuse Rahva Raamatus kontserdi väljakuulutamiseks pressikonverents, kus asjaosalised tutvustasid oma plaane.

Vaata kontserdi kohta lisa Delfi erilehelt ja Ekspress Meedia erilehelt.

Vaid sel nädalal on piletid saadava Rahva Raamatu kauplustes ja e-poes hinnaga 12 eurot, soodushind kehtib vaid püsiklientidele, tavahind on 15 eurot.