Ansambel Jam asutati aastal 1994 kahe Tallinna Muusikakeskkooli õpilase Juss Tamme ja Mihkel Mattiseni poolt. Bändiga tegid koostööd ka Tarvo Valm kitarril ja Timo Vendt saksofonil. Nende esimeseks singliks sai lugu nimega “Miks minema läed” ja edu Eesti diskomaastikul oli garanteeritud. Järgnevad 11 aastat esines bänd kõikvõimalikel kontserdituuridel ja populaarsetes diskoteekides. Selle aja jooksul jõudsid muusikasõpradeni siiani unustamatud Jam'i hitid nagu “Ootan tuult”, “See viis”, “Tants, mida tantsisime”, “Ainus tee” ja “Sinuga koos”.

Jam pakkis asjad kokku aastal 2005 ja sellest ajast on mehi koos kuuldud vaid mõnel üksikul kontserdil aastal 2009. Bändi on juba korduvalt üritatud tagasi lavalaudadele meelitada, ent senini polnud nad leidnud enda jaoks sobivat üritust: “Meil on alati see mõte olnud, et tahaks teha ühe etteaste suurelt ja väga hästi, aga me ei olnud leidnud varem seda üritust, mille vastu oleks nii suur usaldus. Tegelikult kutsuti meid juba eelmisel aastal, kuhu me veel tormama ei hakanud. Nähes aga eelmise aasta tulemusi ja kohtudes korraldajatega, on selge, et seal ollakse kvaliteedi peal väljas,” seletas Mattisen Publikule antud intervjuus.

Juss Tamme sõnul pole kunagiste fännide palavad tunded nende vastu jahtunud ning uudis bändi kauaoodatud taasühinemist pälvis tulihingelistelt austajatelt ka veidi vastukaja: "Kohe meenusid ka mulle endale meie vanad truud fännid, kellega me isegi natukene arutasime, et milliseid lugusid võiks võtta sellesse Retrobesti kavasse sisse. Nende poolt tuli tagasisidet ja loomulikult nad ka siis meenutasid mulle neid aegu, kui nad kunagi käisid meie kontsertidel. Olid ka niisugused ajad, kus tüdrukud sõitsid Tartu linnast näiteks Kuressaarde kohale ja tegid kõik selleks, et meie ansambli kontserdile jõuda."

Ürituse korraldajate andmete kohaselt on Jami näol tegemist viimase 12 aasta jooksul kõige kallima kodumaise artistiga, kes Pühajärve ääres esinenud, ent bänd ise jäi seda infot kommenteerides tagasihoidlikuks. “Kui me teeksime Jami raha teenimise eesmärgil, siis poleks me laiali läinud ja tegutseksime sellega pidevalt,” muigas Mattiisen. Samas nentis ta, et tasu on neil ehk seepärast suurem, et nende etteastele on eelnenud mitmekuine töö — muusikud on nimelt nullist pidanud tegema valmis kõikidele lugudele uued fonogrammid, mis on võrreldav täispika plaadi tegemisega.

Retrobesti laval saab Jami näha reedel, 30. juunil. Emotsionaalset esinemist saadab efektne video-, valgus- ja pürosõu. Vaid ühel õhtul on võimalik maalilise Pühajärve kaldal näha 1990. originaalkostüümides Mihkel Mattisenit klaveril, Juss Tamme süntesaatoril, Timo Vendti saksofonil ja Tarvo Valmi kitarril.

Vaata lähemalt Publiku intervjuust ning uudista ka pilte Jami suurest proovist enne reedest kontserti: