Peaminister Jüri Ratas ütles eelmisel nädalal, et valitsus peaks langetama kütuse- ja elektriaktsiisi, rääkimata alkoholiaktsiisist, mille valitsus on lubanud juba varem tõstmata jätta. Mille arvelt kaetakse aktsiiside arvelt laekumata jäänud tulud?

Sotsiaaldemokraatliku erakonda kuuluv Rainer Vakra kostis, et see on mõistlik otsus, sest nii saab vähendada eluaseme kulusid.

EKRE ridades riigikogus istuv Martin Helme kostis, et aktsiiside langetamine praeguses majanduskeskkonnas on valitsuse viimases hädas välja mõeldud silmamoonutus. "Praegune valitsus on täielikult tuksi keeranud igasuguse aktsiisipoliitika, nüüd enne valimisi saadakse ära, et nad hakkavad poliitilist hinda maksma" kostis Helme.

Keskerakondlik Erki Savisaar nentis, et elektriaktsiis on Eestis üks kõrgemaid - suurtarbijatele on juba õnnestunud pakkuda parema hinnaga elektrit, et olla konkurentsis, kuid nüüd peaks sama tulemus jõudma väiketarbijani.

"Tõusu 10% ärajätmine tähendab 40 miljonilist auku," sõnas Reformierakonna esimees Kaja Kallas.

Ka Vakra nentis, et alati loodetakse, et tarbimisega on võimalik auke katta ning eelarve võiks jõuda nulli. "Suur töö on ees, valimiseelset hõngu on palju," ütles Vakra.

Helme ütles, et peamiseks meetmeks, kuidas eelarvet täita on EKRE jaoks alkoholiaktsiisi vähendamine.