Rahandusministeeriumile valmistas plaanitav tubakatoodete väljapaneku keeld muret. Ministeerium kommenteeris kooskõlastusringile saadetud eelnõud, et tubakatoodete müügikohas väljapaneku keelustamine võib mõjuda soodsalt salaturu arengule.

Sisuliselt oldi mures, kuidas tagada seda, et poes ei müüdaks maksumärkideta sigarette. „Nägime seda, et kui ühtegi meedet täiendavalt ei rakendata, siis võib suureneda n-ö salaturu osakaal, kuna sa tõesti ei näe, mis leti all on parasjagu, mida antakse välja kliendile,“ põhjendas rahandusminister Sven Sester valitsuse pressikonverentsil rahandusministeeriumi algset vastuseisu.

Jevgeni Ossinovski sõnul ei kinnitanud sotsiaalministeeriumi ekspertiis arvamust, et sigaretipakkide leti alla viimine suurendaks kuidagi salasigarettide müüki. „Peab tõdema, et kui on selliseid poode, kus müüakse leti alt ilma Eesti maksumärkideta sigarette, siis seda saab teha ka täna. Sinna üles kappi sa võid ju panna paar pakki seda, mis on Eesti maksumärgiga, ja siis ülejäänud kastid panna sinna alla,“ leidis Ossinovski.

Rahandusminister nõustus tubakatoodete väljapaneku keelustamisega tingimusel, et täiendava meetmena seadustatakse ettepanek, et maksu- ja tolliamet võib hakata tegema poodides kontrolloste, mis peaks Sesteri sõnul vähendama potentsiaalset salaturu osakaalu.