"Ma sain sellest teada läinud nädalavahetusel laupäeval, 14. aprillil kusagil kella kolme ajal," ütles Ratas Stenbocki maja hoovis ajakirjanikele.

"Mind teavitas siseminister," sõnas peaminister ja lisas, et ei oska öelda, kust siseminister Aabi vahelejäämisest teada sai, kuid pakkus, et PPA-st.

Küsimusele, kas Aabi otsus tagasi astuda sündis tema enda initsiatiivil või nõudis seda Ratas, vastas peaminister, et Aab andis selgelt mõista, et ta ei näe selles situatsioonis võimalust jätkata ministrina. "Selle eest ma kindlasti tunnustan teda."

Ratas mõistis Aabi teo hukka. "Sõiduki juhtimine alkoholi tarvitanud inimese poolt - ükskõik, kui suur on see promill - ei saa mitte kunagi leida õigustust. Seda ei tohi mitte kunagi juhtuda."

Keskerakonna esimees kinnitas, et parteikaaslane Aab võttis ministriametist lahkumisel vastutuse. "Ministriametist lahkumine on minu meelest väga konkreetne hinnang ka tema enda poolt oma väga halvale teole. Ta on vabandanud ja mitte ainult vabandanud, vaid ta on teinud ka ainuvõimaliku sammu, mis saab poliitilises kultuuris olla, ja astunud tagasi."

Ratas ei välistanud, et töötuks jääv ja riigikokku mitte kuuluv Aab leiab Keskerakonnas rakendust.

Ratas märkis, et on mõelnud, kellest võiks saada uus riigihalduse minister, kuid lõplik selgus saabub lähinädalatel.

Peaminister läheb Aabi tagasiastumispalvega presidendi juurde siis, kui uus ministrikandidaat on teada. "Selle naise või mehe leidmisega hetkel tegeleme," lausus Ratas.

Kuivõrd ametist lahkumisest on teatanud ka Sotsiaaldemokraatliku Erakonna esimees, tervise- ja tööminister Jevgeni Ossinovski, ei välista Ratas, et ajaplaneerimise huvides tuleb presidendi juurde minna korraga kahte avaldust viima.

Vastates küsimusele, kuidas mõjutab kahe ministri vahetumine vähem kui aasta enne valimisi valitsuse töövõimet, viitas Ratas riigi eelarvestrateeegia aruteludele.

"Valitsus näitas oma töövõimet läinud nädala reedel pärast tööpäeva, kui meil oli võimalus leppida kokku riigi fiskaalpoliitiliselt üks kõige olulisemaid kui mitte kõige olulisem dokument - riigi eelarvestrateegia 2019-2020. Õhkkond Sagadis oli töine ja asjalik. Oli soov leida väga paljudele olulistele küsimustele lahendus," rääkis Ratas.

Riigihalduse minister Jaak Aab esitas täna tagasiastumisavalduse, kuna jäi 11. märtsi keskpäeval Tartus Lõunakeskuse juures jääknähtudega juhtimisega vahele. Tema vere alkoholisisalduseks mõõdeti 0,28 promilli. Samuti ületas Aab kiirust, sõites 50 km/h alas 73 km/h tunnis.