Türi lillelaada väravate ees seisab Toomas Reinsalu, kes on parajas hädas. "Kolm aastat tagasi oli ajalehes nupuke, kus oli öeldud, et iga eestimaalane peab 2018. aastal istutama tamme," meenutab Toomas ideed, mis oli tema sekelduste alguseks.

Tallinna tammede alt korjas ta 40 kotitäit tammetõrusid, mis kokku kaalusid umbes kakssada kilogrammi. Mees läks pisut hoogu ja ideest istutada vabariigi juubeliks üks tamm sai 15 000 tammeistikut.

Ta on püüdnud neist igal võimalusel vabaneda. Küll on pakkunud riigikantseleile, küll Eesti Energiale. Astus isegi ülemaailmse tammekasvatajate ühingu liikmeks, olles seal nüüd Eesti ainuke esindaja. "Pöördusin Soome nelja liikme poole, et nad aitaksid mind," räägib Toomas. Põhjanaabritele oli tammekasvatus aga ainult hobiks, mitte äriks, ja Reinsalule neil aega polnud. "Olen ikkagi nullis kogu selle turustamisvärgiga," jääb Toomas nõutuks.

Kõikidest tammedest korraga lahti polnud võimalik saada. Nõnda seisiski mees Türi lillelaada väravas, et proovida ükshaavalgi mõni müüdud saada. "Pojanaine ütles, et peab minema," räägib Toomas.

Toomas on oma sõnul paraja portsu otsas ja kardab, et peab kõik tammed mättasse lööma: "Pereliikmed on kogu aeg ette heitnud, et miks ma hakkasin lehtpuid kasvatama. Oleks pidanud võtma elupuud ja okaspuud, et neid müüakse kaubanduskeskustes. Aga lehtpuid enamasti ei müü keegi. Ega mina ei teadnud, et asi nii hulluks läheb!"

Isegi selles ei näe Toomas enam lootust, et video eetrisseminek annaks tema tammeprobleemile leevendust. "Ma olen täitsa pessimismi kukkunud juba, vaevalt küll," naerab ta nii, nagu midagi tõesti ei annaks enam parata.

Hea lugeja - aita Toomasel vabaneda tammedest! Istikute kohta saab lähemalt uurida e-mailil tomabb45@gmail.com