Seda, millises faasis uurimine on ja millal saab teada uurimise tulemusi, on praegu raske öelda. "Arvan, et enne septembrikuud mingeid tulemusi ei saa. See, miks selline intsident üldse toimus, uurib peamiselt Hispaania pool ja vastused peavad tulema nende käest. Meil ei ole ei pilooti, lennuvahendit ega relvasüsteemi. Praegu hispaanlased uurivad ja loodame nende käest ehk septembris saada mingisuguse ülevaate," ütles Herem täna Delfile.

"Välistatud on see, et piloot meelega tulistas raketi lihtsalt Eestimaa taeva kohal välja. Sellesse me ei usu. Tegu on kas inimliku eksimuse või tehnilise rikkega," ütles Herem.

Kõige tõenäolisem variant on, et rakett on tabanud maapinda ja lõhkenud. "Me ei saa välistada seda, et rakett lõhkes õhus, tungis maa sisse ja plahvatas või et on maapinnal purunenud. Kõige tõenäolisem on, et rakett tabas maapinda ja lõhkes. Me oleme vaadanud kogu oma sektorit ja keskendunud peamiselt lagedatele aladele, mis on helikopteri pealt nähtavad ja inimtegevusega seotud alad, kus on suurim oht inimestele," ütles Herem.

7. augusti pärastlõunal lasi Hispaania hävitaja Eurofighter Pangodi kohal õhuharjutusalal eksikombel välja õhk-õhk tüüpi raketi põhja suunas. Lask toimus kuue kilomeetri kõrgusel kell 15.44. Juhtumi asjaolusid selgitab uurimine.

Hispaania hävitajaga toimunud intsidenti uurivad Eesti õhuväe lennuohutusspetsialist ning Hispaania kaitsevägi. Lisaks on kaitseminister loonud kaitseministeeriumi ning majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi ühise töörühma, mis peab hindama sõjalennuharjutuste ajal tsiviillennuohutuse tagamist. Kaitsevägi teeb juhtumi uurimiseks koostööd kõikide ametkondade ja osapooltega.