Rosenbergi sõnul pole põllumeestel raskusi toota ükskõik mida ja kui palju, vaid küsimus on hoopis selles, kuhu ja missuguse hinnaga seda toodangut müüa.

Talupidajate esimene prioriteet on Rosenbergi kinnitusel maa ostmine, et kindlustada tagala. "Traktorit võin ma ükskõik kunas osta. Sellest tulenevalt on kõige suurem mure finantsprobleem - maa jaoks lihtsalt ei ole niipalju raha," ütles ta Delfile.

Põllumajandusmaa omamine on talupidajatele oluline, sest rendimaasse on riskantne investeerida. "Meil isiklikult on talus kuskil pool rendimaa. Rendimaa peale ei saa pikas perspektiivis plaane teha: kasvõi maaparandused, lupjamised – need on ikkagi pikkade aastate teemad. Seda ühe aastaga tagasi ei teeni," märkis Rosenberg.

Võrumaa talupidajate liidu juhatuse esimehe sõnul on ametisse astunud valitsuse plaan taastada top-up toetused oluline ja annab kindlust, kuid see ei saa olla määrava tähtsusega. "Olulisem on see, kuidas seda jagama hakatakse. Kui see tuleb 2007. aasta põhjal, siis on see väga paljudele suhteliselt olematu toetus ja tekitab ebavõrdset konkurentsi," selgitas talupidaja.

"Tegelikult on toetustega tekitatud väga palju ebavõrdset konkurentsi. Näiteks praegu on piimal rasked ajad, sinna on seda raha ka antud. Teraviljal oli sellel aastal väga raske aeg. Kui teraviljal oli siin 10 aastat tagasi raske aeg, siis ega sinna ei tulnud sentigi. Ja võib-olla on ka tänu sellele teraviljasektor pisut tugevamas seisus, et raha pole tulnud," arutles Rosenberg.

Äsja ametisse astunud maaeluminister Martin Repinskist ei osanud Rosenberg veel midagi arvata. "Meedia põhjal midagi põhjapanevat küll ei tee. Eks me üritame temaga lähiajal kohtuda, näost näkku vestelda ja rääkida oma muredest. Eks aeg näitab," sõnas Võrumaa talupidaja.