Üritust korraldanud Toiduliidu juhataja Sirje Potisepa sõnul valmisid tippkokkade ning neid toiduvalmistamisel abistanud tunnustatud koolikokkade Kaja Kiseli ja Tiia Kleini kätetööna erilised hõrgutised, mille seast lemmikut valida ei olnud kooliõpilastele sugugi lihtne ülesanne. „Õpilased kiitsid mõlema roa head maitset, kuid enim kiitust pälvis Joel Ostrati ja Kaja Kiseli valmistatud pannkoogi-lasagne külma kastmega. Nii ürituse peategelasteks olnud tippkokad kui ka Humanitaargümnaasiumi tublid koolikokad kinnitasid, et piima ja piimatooteid on võimalik kasutada toiduvalmistamisel väga põneval ja vaheldusrikkal moel, tagades lastele seeläbi nii maitseelamus kui ka kõik vajalikud toitained,“ rääkis üritust juhtinud Potisepp.

Joel Ostrati sõnul oli tegu väga toreda ettevõtmisega ning eriti meeldis talle kuulda õpilaste vahetut tagasisidet. „Piim on väärt tooraine, mille vajalikkust tuleb nii noortele kui ka täiskasvanutele aegajalt meelde tuletada. Mina otsustasin valmistada pannkoogi-lasagnet seetõttu, et see kombineerib pisut ootamatul moel kaks laste suurt lemmikut. Usun, et sellised üllatused, miks ka mitte magustoitude näol, aitavad tagada, et tänastest lastest kasvavad terved ja tugevad täiskasvanud,“ rääkis Ostrat.

Vabariigi Presidendi Kantselei peakoka Taigo Lepiku hinnangul saavad koolikokad kõikjal Eestis täna arvestades kehtestatud hinnapiire laste toitlustamisega väga hästi hakkama. „Samas, kui tõstaksime juba aastaid samal tasemel püsinud koolilõuna maksumust kõigest paarkümmend senti kõrgemale, laieneks toorainevalik märkimisväärselt ning menüü võiks olla juba palju mitmekesisem. Koolilapsed on meie ühiskonna alustala – see oleks väärt investeering nende toitumisharjumuste väljakujundamisse,“ nentis ta.

Tallinna Humanitaargümnaasiumis toimunud ürituse eesmärk oli tõsta koolilaste teadlikkust piimatoodete kasulikkusest, kuna piimast loobumine levib üha hoogsamalt ka noorte seas, kelle jaoks piima olemasolu menüüs on kordades kriitilisema tähtsusega kui täiskasvanutel. Tippkokkade valmistatud roogasid maitsesid kooli gümnaasiumiklasside õpilased. Õpilased kohtusid ka Tallinna Tehnikaülikooli piimateadlase Tiiu-Maie Lahega, kes andis õpilastele kasulikke toitumisalaseid nõuandeid ja kommenteeris valmistatud roogade tervislikkust.

Milline näeb välja koolikokkade tavapäev ja mida arvas ettevõtmisest Joel Ostrat, vaata videost!