Tervise Arengu Instituudi turvaseksi-teemaline kampaania “Kumm on seks” raames tehtud film toob ekraanile elulised ja intiimsed olukorrad, mis noortel suvilapeo käigus tekivad: kuidas nad kondoomi kasutamisega seotud ebamugavusi ning eelarvamusi lahendavad ja sellest omavahel räägivad.

Film “Räägi välja” on suunatud seksuaalselt aktiivsetele noortele vanuses 18-25 ning rõhutab mõlema poole vastutust enda ja seksuaalpartneri kaitsmisel HIV-i ja teiste seksuaalsel teel levivate haiguste eest. Sisse on pikitud ka kahemõttelist huumorit, millega noored kergelt suhestuda saavad.

Uuringud näitavad, et turvalist seksuaalkäitumist ehk kondoomi kasutamist pärsib julgus sellest rääkida. “Kondoom jääb sageli vahekorras kasutamata, sest sellest rääkimine tundub ebamugav või jääb puudu julgusest ennast kehtestada,” märgib seksuaaltervise ekspert Siim Värv.

Tema sõnul on filmi tegemise üheks eesmärgiks noori kõnetava materjali loomine, mida saab kasutada koolides kaasaegse õppematerjalina. “Noortel on ennast lihtne samastada filmitegelastega, kes on nendevanused, samuti annab filmi süžee võimaluse arutleda, kuidas nad ise sarnases olukorras oma partneriga käituksid või räägiksid.”

Eesti on Euroopa Liidu riikide seas jätkuvalt esikohal HIV-leviku ja uute HIV-i nakatunute osakaalu poolest rahvastikus. Üha enam levib haigus peamiselt seksuaalsel teel ning noorte, 20–29-aastaste seas. Seisuga 18. september on Eestis diagnoositud 195 uut HIV-nakatunud inimest. Kokku on aastate jooksul Eestis HI-viirus diagnoositud 9188 inimesel.

Filmi pikkus on 17 minutit. Vene keelt kõnelevate noorte jaoks on filmist ka venekeelne versioon, mille jaoks kohandas stsenaariumi Eestis elav vene kirjanik P.I. Filimonov.