Sisejulgeoleku ministeeriumi teatel on 5. maist 9. juunini sel moel vanematelt võetud üle 2300 lapse. Meediaga suhelnud ametnike selgitustel öeldakse vanematele sellisel puhul tihti, et lapsed viiakse pesema ning alles hiljem öeldakse, et nad on minema viidud. Ühel juhul sooritas lapsest eraldatud isa kongis enesetapu. "Mees läks peast lolliks, nad pidid ta füüsilist jõudu kasutades lapsest lahti tirima," märkis üks valvuritest Washington Postile.

Samuti tekitavad kriitikat laste elutingimused. AP teatel on lapsed muu hulgas sunnitud üksteisel mähkmeid vahetama, valvuritel pole lubatud neid lohutada. "Sajad lapsed ootavad metallvõrest ehitatud puurides," kirjeldab AP Texase laohoonesse paigutatud laste elu. "Ühes puuris oli 20 last." Kokku elas laohoones 1100 last.

Piirivalve juhtagent Manuel Padilla märkis, et vanematest eraldatakse reeglina üle viieaastased lapsed, nooremad aga jäetakse enamasti pere juurde. Ühte sarnast asutust külastanud lastearst Colleen Kraft aga ütles, et nägi seal umbes kaheaastast last, kes hüsteeriliselt nuttis ja rusikatega vastu voodiaset tagus. Töötajad pakkusid talle lohutuseks mänguasju, kuid neil ei ole lubatud lapsi sülle võtta ega neid kallistada, märkis Kraft.

USA president Donald Trump keeldub laste eraldamise poliitikat muutmast, kuni Kongress ei ole eraldanud raha valimiskampaanias lubatud müürile Mehhiko piiril. Sisejulgeoleku minister Kirstjen Nielsen väitis eile, et toimuvas on süüdi Kongressis vähemuse moodustavad demokraadid. "Lapsi ei kasutata etturitena," ütles Nielsen. "Me oleme kaastundlik riik." Samuti on Nielsen, Trump ja teised valitsuse liikmed väitnud, et laste eraldamist nõuab seadus. Sellist seadust ei eksisteeri.

Laste vanemate juurde tagasiviimist on hakanud nõudma ka osa vabariiklastest. Presidendi poliitikat on kritiseerinud endine esileedi Barbara Bush ja Alaska senaator Lisa Murkowski. "Valgel Majal on aeg lõpetada perekondade julm ja traagiline eraldamine," ütles Murkowski eile.

Suurem osa vabariiklaste tuumikvalijaist peab aga õigeks praeguse praktika jätkamist. Kuigi hiljutise küsitluse järgi on kõigist ameeriklastest laste vanematest eraldamisega nõus vaid 28%, pooldab vabariiklastest seda poliitikat tervelt 58%.