„Mul on rõõm teiega kohtuda,” ütles Moon naeratades Kimile, mille peale astus viimane üle betoonblokkide, mis tegi temast esimese Põhja-Korea juhi, kes on astunud Lõuna-Korea pinnale pärast Korea sõja lõppu relvarahuga 65 aastat tagasi, vahendab AFP.

Kimi improviseeritud kutse peale astusid kaks meest lühikeseks ajaks käsikäes ka Põhja-Korea poolele ning kõndisid siis Rahumajja Lõuna-Korea poolel Panmunjomi külas, et pidada maha tippkohtumine, mis on alles kolmas pärast vaenutegevuse lõppu 1953. aastal.

Kim teatas kohtumise alguses Moonile, et on emotsioonidest tulvil.

„Ma tulin siia täis otsustavust saata stardisignaal uue ajaloo lävepakul,” ütles Kim, lubades siirast, tõsist ja ausat mõtteviisi.

Moon vastas, et loodab, et jõutakse „julge kokkuleppeni, et me võiksime anda suure kingituse kogu korea rahvale ja inimestele, kes tahavad rahu”.

Kimi kõrval olid tema õde ja lähedane nõuandja Kim Yo-jong ning Põhja-Korea Koreade vaheliste suhete juht ning Mooni saatsid tema luureülem ja personaliülem.

Põhja-Korea uudisteagentuur KCNA teatas, et Kim „arutab avatud südamega... kõiki küsimusi mis tõstatuvad Koreade vaheliste suhete parandamise ning rahu, õitsengu ja Korea poolsaare taasühinemise asjus”.

KCNA ei maininud aga tuumarelvadest vabanemist ning ajal, kui kogu maailmas näidati ajaloolist kätlemist, näitas Põhja-Korea riigitelevisioon testitabelit.

"Uus ajalugu algab siit. Ajaloo ja rahuajastu alguses," kirjutas Kim Jong-un külalisteraamatusse.

Kim Jong-uni limusiini saadavad jooksvad ihukaitsjad.

Lõuna-Korea meedias teatati, et president Mooni astumine Põhja-Korea poolele ei olnud plaanitud ja sellest on saanud kõneaine sotsiaalmeedias.

Kim kutsus Mooni Põhja-Koreasse külla ja lubas samasugust vastuvõttu, nagu tema täna sai. Kimi sõnul võttis üle piiri astumine tal aega üle kümne aasta, aga edaspidi tuleks kohtuda tihemini.

Moon ütles Kimile, et tema nooremast õest Kim Yo-jongist on saanud Lõuna-Koreas kuulsus. Lõuna-Korea presidendi pressiesindaja sõnul Kim Yo-jong seda kuuldes punastas.