Tajani annab istungi avamisel sõna Belgia europarlamendisaadikule, Tarandi fraktsioonikaaslasele roheliste/Euroopa vabaliidu juures, Philippe Lambertsile. Lamberts kirjeldab oma sõnavõtus esmaspäeval riigikogu ees juhtunut: "Kahe päeva eest korraldas Eestis parlamendierakond EKRE protesti ÜRO ränderaamistiku vastu. Meie kolleeg Indrek Tarand püüdis sellel protestil sõna saada, esindades protesti korraldajatest erinevat arvamust, kuid ta eemaldati vägivaldselt lavalt. Seejuures olid eemaldajateks ka kohaliku parlamendi rahvasaadikud," sõnas Lamberts.

"Demokraatia näeb ette, et me suudame rahumeelselt vahetada mõtteid teistega, kes alati meiega samamoodi ei mõtle. Euroopas püüame me tagada seda, et selline mõttevahetus toimuks rahumeelselt ning demokraatlike institutsioonide vahendusel - see ilmselgelt ei olnud Eestis nii, mistõttu palun ma teilt, härra president, kommentaari, kui ükskõik milline parlamendisaadik ei saa avaldada oma arvamust ning temalt võetakse see õigus vägivaldselt käest ära, siis ma arvan, et Euroopa parlamendi president peaks sellise vägivalla hukka mõistma," lõpetas Belgia saadik.

Tajani kostis vastu, et vägivald väärib hukkamõistu. "Ma võtan teie palvet väga tõsiselt ning kindlasti vajab see avalikku seisukohta, kuid enne kui me väljastame ametliku avalduse, tahan ma ära kuulata Eesti saatkonna seletuse, mis täpselt riigikogu ees juhtus," lõpetas Tajani.