Ametivõimude teatel võeti meeleavaldustel kinni 122 inimest seoses kahtlusega, et vägivaldsetel parem- ja vasakäärmuslastel võib olla soov kaaperdada protestiaktsioon, mis sai alguse rohujuuretasandilt seoses rahva suutmatusega rahaliselt toime tulla.

Juba kolmandat nädalat on kollaste vestidega meeleavaldajad blokeerinud teid üle Prantsusmaa, esitades oma nõudmistega president Emmanuel Macronile tõenäoliselt suurima ja raskeima väljakutse alates tema ametisse saamisest pooleteise aasta eest.

Champs-Élysées muutus täna taas lahinguväljaks, mille ühel pool mitutuhat meeleavaldajat, teisel aga mitusada politseinikku: ühelt poolt loobiti kive ja muidu prahti, teiselt poolt aga vastati sellele veekahuri, šokigranaatide ja pisargaasiga.

Võimude teatel vajas arstiabi kuus politseinikku ja neliteist meelavaldajat.

„Meil on vaja pidada dialoogi, aga meil tuleb ka austada seadust,“ ütles peaminister Edouard Philippe, kommenteerides sündmusi ajakirjanikele. „Mind šokeerivad rünnakud meie riigi sümbolite vastu“.

Arc de Triomphe võlvi all oleva hukkunud tundmatu sõduri haual lauldi täna korduvalt riigihümni „Marseljees“ ja võis kuulda skandeerimist: „Macron, astu tagasi!“ 19. sajandil rajatud triumfikaarel laiutas aga suurtes mustades tähtedes grafiti: „kollased vestid triumfeerivad“.

Võimudel õnnestus vahepeal protestiaktsioon triumfikaare alt minema ajada, aga juba mõne tunni pärast oli selle esine uuesti meeleavaldajatest pungil: lähedalasuvatelt tänavatelt, kuhu samuti barrikaade püstitati, teatati aga samal ajal sõiduautode kummulikeeramisest ja süütamisest.

Ka president Emmanuel Macron kommenteeris sel nädalal meeleavaldusi, öeldes, et ta küll saab aru rahulolematusest seoses kütuseaktsiisi tõstmisega, aga ei hakka ühtki oma otsust muutma „pättide“ pärast.

Tema reaktsioon nn kollaste vestide liikumisele, mille toetus rahva seas on arvamusküsitluste kohaselt kõrge, tõstatas küsimuse, kas ta ikka mõistab lihtsa inimese muret.