Kohtumisel võeti vastu ühine deklaratsioon, kus USA lubas anda Põhja-Koreale julgeolekugarantiid ja Põhja-Korea lubas töötada Korea poolsaare tuumarelvadest vabastamise nimel. Lisaks tõotasid osapooled olla edaspidi kontaktis ning Trump kinnitas, et kutsub Kimi Valgesse Majja külla.

Tähtsamate hetkede kokkuvõte CNN-i järgi:

Kohtumine: alguses kohtusid Kim ja Trump vaid kahekesi koos tõlkidega ning vestlesid omavahel. See osa vältas umbes 45 minutit. Hiljem liitusid riigipeade nõunikud läbirääkimistega.

Lepe: kõneluste järel allkirjastasid Kim ja Trump dokumendi, kus Põhja-Korea juht lubas seista kindlalt Korea poolsaare tuumarelvadest vabastamise eest. Vastutasuks lubas Trump anda Põhja-Koreale julgeolekutagatisi.

Pressikonverents: USA president andis rohkem kui aastase vaheajaga pika pressikonverentsi, kus teatas, et usub, et Kim võtab vastu küllakutse Valgesse majja. Trump toonitas, et usub siiralt Kimi lubadusi ning teatas, et oli Põhja-Korea juhile öelnud, et riigis võiks asuda maailma kõige paremad hotellid.

Mis jäi puudu: allkirjastatud dokument oli tuumarelvadest loobumise osas ähmase sõnastusega ning seal polnud jälgegi USA varasematest nõuetest täieliku, tõestatava ning ümberpööramatu tuumaprogrammi lõpetamise kohta. Kim aga ei lubanud midagi rohkemat võrreldes aprillis toimunud kohtumisel Lõuna-Korea riigipeaga.

Ainsa Eesti ajakirjanikuna viibis kohapeal Eesti Päevalehe reporter Urmas Jaagant, kelle reportaaži saab lugeda homsest ajalehest ning Delfist.

Vaata pressikonverentsi videot:


Jälgi otseblogi: