Tsunami tekkis geoloogia ja meteoroloogia agentuuri hinnangul tõenäoliselt tugeva veealuse maalihke tagajärjel, mis omakorda läks tõenäoliselt liikvele pärast vulkaan Anak Krakatau purskamist, vahendab uudistekanal BBC.

Tuhanded hooned, sh hotellid, koolid ja kauplused, said Sunda väinas tekkinud tsunami tagajärel tõsiselt kahjustada ning sajad inimesed jäid koduta, kui hiidlaine nende elamud minema uhus, ütles katastroofiagentuuri eestkõneleja Sutopo Purwo Nugroho.

Tsunamist kuuldes, põgenes rannikust kõrgemal asuvale sisemaale, sh metsa tuhandeid inimesi.

Telekaadritelt oli näha, kuidas hetk pärast seda, kui tsunami Java saare randa ja Pandeglangi elamupiirkonda jõudis, see kõik, sh inimesed, autod, metallilahmakad jne, oma teelt kaasa tiris.

Võimude teatel randa inimesi lähipäevil ei lubata: evakueerutunutel ei soovitata veel piirkonda naasta.

Indoneesia geofüüsika-ekspertide sõnul oli vulkaani purskamisel ja hiidlaine tekkimisel vahet 23 minutit. 305 meetri kõrgune vulkaan, mis asub 200 kilomeetri kaugusel pealinnast Jakartast, on aktiivne ja purskab regulaarselt juba suvest saadik, mistõttu lähemale kui kahe kilomeetri kaugusele sellest inimesi ei lubata.

Tsunamiohvrite hulk on Indoneesia saarestikus suur: alles septembris hukkus rohkem kui 2500 inimest, kui maavärin ja tsunami tabasid Sulawesi linna. Ajaloo üks ohvriterohkematest maavärin-tsunamidest oli aga 2004. aastal, kui jõulupühade ajal sai tiheda asustusega Sumatra saarel surma 230 000 inimest, sh sadu välismaalasi.

Hea eestlane Indoneesia saarel, anna olukorrast ja meeleoludest teada, kirjutades vihje@delfi.ee.