Hispaania poliitikas pretsedenditu otsusega kaalub 250 Töölispartei saadikut jääda kõrvale vähemusvalitsuse usaldushääletusest, mis kindlustab konservatiivse Rahvapartei juhile Mariano Rajoyle teise ametiaja peaministrina, vahendab uudisteagentuur Reuters.

Hispaania on täielikult toimiva valitsuseta olnud juba pea 10 kuud, kuna kahtedel viimastel valimistel puudus selge võitja. Rajoy erakonnal õnnestus küll koguda mõlematel valimistel enim hääli, kuid mitte piisavalt, et üksi enamusvalitsus moodustada.

Vähemusvalitsuse moodustamiseks on konservatiivse partei juhil vaja opositiooni parlamendiliikmete teatavat toetust või erapooletuks jäämist. Ägeda poliitilise vastasseisu tõttu ei ole Rajoyl õnnestunud sellist kokkulepet teiste parteidega aga seni saavutada.

Töölispartei kardab, et poliitilise ummikseisu jätkumine ja järjekordsete erakorraliste valimiste toimumine võib mõjutada valijate eelistusi ja suurendada vasakradikaalse valimisliidu Podemos toetust.

Ummikseisu jätkumist toetas sotsialistide esimees Pedro Sanchez, kellel tuli aga kuu alguses amet maha panna, kuna kaotas just sel põhjusel usaldushääletuse erakonna föderaalkomitees.