Kokkulepe oli Assadi peamise toetaja Venemaa ja mässuliste juhtiva toetaja Türgi vaheliste läbirääkimiste tulemus, teatas Türgi valitsuse ametnik. Relvad vaikisid Aleppos teisipäeva hilisõhtul. Reutersi reporteri sõnul ei olnud pärast päevi kestnud vahetpidamatut pommitamist enam kuulda ühtki plahvatust.

Tegemist oli Süüria armee ja selle liitlaste kaks nädalat kestnud kiire edasitungi kulminatsiooniga. Mässulised suruti linnas ühe väiksemale alale koos ägedate õhurünnakute ja suurtükitulega.

„Viimase tunni jooksul oleme me saanud informatsiooni, et sõjategevus Ida-Aleppos on peatunud, see on peatunud,“ ütles Venemaa esindaja ÜRO-s Vitali Tšurkin teisipäeva hilisõhtul ÜRO julgeolekunõukogus. „Süüria valitsus on saanud Ida-Aleppo oma kontrolli alla.“

Venemaa peab Aleppo langemist suureks võiduks terroristide üle, nagu tema ja Assad kõiki mässulisi nimetavad, kuid USA teatas ÜRO-s, et vägivald kuid piiramisrõngas ja pommirahe all olnud linnas kujutab endast „moodsat kurjust“.

Maailm tunneb üha suuremat muret 250 000 tsiviilisiku pärast, kes arvati olevat Aleppo mässuliste käes olnud ossa jäänud enne armee pealetungi algust novembri lõpus.

Kümned tuhanded inimesed põgenesid Aleppo valitsusvägede või kurdide käes olnud osadesse ning veel kümned tuhanded taganesid koos mässuliste võitlejatega üha kahanevas enklaavis.

ÜRO teatas, et Aleppos toimus „täielik inimlikkuse kadu“. Varem teisipäeval väljendas ÜRO muret teadete kohta, et Süüria sõdurid ja nende liitlastest Iraagi võitlejad lasid hõivatud Ida-Aleppos kokku maha 82 inimest.

„Teated, mis meil olid, on inimeste kohta, kes lasti maha tänavatel, kuid nad püüdsid põgeneda, ja lasti maha oma kodudes,“ ütles ÜRO esindaja Rupert Colville. „Neid võib olla palju rohkem.“

Süüria armee eitab tapmisi ja piinamisi ning Venemaa teatas teisipäeval, et mässulised hoidsid enam kui 100 000 inimest Aleppos inimkilbina.

Inimesed kartsid arreteerimist, Süüria armeesse võtmist või massihukkamist.

„Inimesed räägivad, et sõduritel on nimekirjad võitlejate perekondadest, ning nad küsivad, kas neil on poegi koos terroristidega. Siis nad kas jäetakse rahule või tulistatakse ja jäetakse surema,“ ütles Abu Malek al-Shamali ühes viimases mässuliste käes olnud linnaosas Seif al-Dawlas.

Shamali sõnul vedelevad laibad tänavatel. „Fardousis ja Bustan al-Qasris on palju laipu ja mitte kedagi, kes neid mataks.“