Ametivõimude valmisolek võimalikule agressioonile reageerida oli ööl vastu eilset väga kõrge: kohapeal oli politsei lisajõude viiest teisest liiduriigist ja föderaalpolitseist pärast esmaspäevast möödapanekut, kui kohalik politsei jäi meeleavaldajate vastu ilmselgesse vähemusse (kaheksa tuhat protestijat ja pooltuhat politseinikku), olukorda ei suudetud kontrollida ja mitu inimest sai vigastada, vahendab uudisteagentuur AFP.

Teateid natsitervitustest ja vägivallatsemisest sedapuhku ei ole ja aktsioon möödus rahumeelselt.

Algselt vägivaldne meeleavalduste laine sai alguse pärast seda, kui 22-aastase iraaklasest ja 23-aastase süürlasest asüülitaotleja poolt pussitati Chemnitzi tänaval surnuks 35-aastane sakslane Daniel Hilligi.

Ametivõimud langesid nädala algul kriitikatule alla, suutmata protestiaktsioone ohjeldada, hoolimata sisejulgeoleku agentuuri hoiatustest, et linnatänavatel plaanib koguneda hulgaliselt neonatslike vaadetega inimesi. Vägivallatsemist ja natsitervituse tegemist justkui ei püütudki takistada.

Chemnitzi politsei sõnul oli tegemist aga taktikalise otsusega, vältimaks konflikti edasist eskaleerumist olukorras, kus politseinikke oli kordades vähem kui äärmuslike jõude protestil.