Selliseid tundmatuid olendeid nimetatakse sageli ingliskeelse sõnaga "globster" ja neid on juba aastaid randadesse uhutud. Ehkki mõned inimesed peavad neid uuteks liikideks, pole eksperdid selles veendunud.

Lucy Babey, Orca loomade varjupaiga teadusala juhi sõnul on kahtlemata tegemist surnud looma – ilmselt vaala – korjusega. “See on kindlasti mereloom, kes on väga hilises lagunemisjärgus,” ütles ta uudisteprogrammile Newsbeat. “Rümp on umbes kuus meetrit pikk, kuid ilmselt pole see terviklik – kuna saba pole, on loom algselt veel suurem olnud. Järelikult võib oletada, et see oli vaal.”

“Ent see võib olla ka lamantiin”

“Filipiinide vetes elab palju vaalaliike, näiteks sinivaalad, heeringvaalad ja küürvaalad, aga samuti väiksemaid kaalu nagu kääbusvaalad. Ent on ka lamantiine, nii et tegemist võis olla ka lamantiiniga.
Kahjuks on see loom liiga lagunenud, et teda oleks võimalik kindlalt identifitseerida.”

Kuid vaalad ja lamantiinid pole ju karvased.

Lucy Babey selgitas, et pildil nähtavad „karvad“ on tõenäoliselt lagunemise käigus muundunud lihaskiud. “Teised mereolendid võisid lagunemisprotsessi kiirendada, kuid see näeb välja nagu normaalselt lagunev korjus,“ ütles ta.

Mida see korjus seal tegi?

Lucy Babey sõnul uhutakse vaid 10% merel surnud vaaladest ja delfiinidest lõpuks kaldale. “Väga palju on neid, kes surevad merel ja jäävadki sinna,” ütles ta. “Nad võivad erinevatel põhjustel kaldale jõuda, kuid kuna see loom suri juba pikka aega tagasi, on põhjuseks ilmselt tormituuled.”
Hiljuti tabas piirkonda maavärin. “See võis avaldada merepõhjale survet, mistõttu looma surnukeha kerkis pinnale lähemale ning uhuti lainete jõul lõpuks randa.”

Risk inimeste tervisele

“Loomulikult on olemas saastumise oht,” ütles Lucy Babey. “Iga lagunev loomakorjus kannab endas haigusi, nii et nüüd tuleb see turvaliselt hävitada. Ühendkuningriigis matame nad prügimäele, ent Filipiinidel võidakse korjus kaugele merele viia.”

Allikas: bbc.co.uk