Viinamarjad ja rosinad – kuuluvad enamasti meie jõululaua snäkivaliku hulka. Koertele on nii rosinad kui ka viinamarjad neerutoksilised ja põhjustavad neerukoes kahjustusi. See, kui suur hulk söödud rosinaid on loomale kahjulik, on erinevalt loomast individuaalne. Ei loe ka see, kui viinamarjad on kivideta.

Praeliha – kui sul on kavas oma lemmikule küpsetada jõululiha, siis tuleb see valmistada talle täiesti eraldi toiduna. Inimese lauale kuuluvad praetooted on tugevalt maitsestatud ning küllalt rasvased ja ei sobi su lemmikule. Kõige sagedamini esinevad probleemid on kõhuvalud, maoääritus, soolepõletik ning pankrease põletik.

Kondid – kui liha söödud, siis võib tunduda, et on hea idee ka ülejäänud kondid koerale anda. Kontide närimisel tekib palju halvasti seeditavat ja teravate servadega kondipuru, mis võib maos ja sooltes tekitada tõsist limaskesta põletikku või ummistada looma soolestikku. Kontide tagajärjel võib loomal tekkida ka tugev kõhukinnisus, mis iseenesest ei lahene ning vaja võib olla veterinaari sekkumist.

Šokolaad – kui šokolaadi mürgisusest on enamik inimesi kuulnud, siis tõenäoliselt keegi vabatahtlikult koerale ise šokolaadi ei anna. Küll aga tuleb olla kindel, et koeral ei oleks võimalik laualt komme või šokolaadi ise napsata. Šokolaad sisaldab theobromiidi, mida koera organism lagundab väga aeglaselt ja seega see jõuab koguneda toksilise tasemini. Mida suurem kogus šokolaadi on ära söödud, seda ohtlikum see loomale on. Loomal võivad tekkida krambid, südamerütmi häired, verejooksud ja ka südame seiskumine. Kui kahtlustad, et loom on söönud šokolaadi, mine koheselt veterinaari vastuvõtule.

Alkohol – alkohol ei ole tervisele ohutu ei inimestele ega seega ka loomadele. Etanooli mürgistuse tõsidus oleneb tarbitud kogusest ja ka sellest, kui palju loom on eelnevalt tarbinud toitu. Mõjud on sarnased inimestele – koer võib olla disorienteeritud, loid ning tasakaaluhäiretega. Suure koguse alkoholi tarbimine põhjustab oksendamist ning võib viia hingamisraskusteni ja edasi südame seiskumiseni. Kui märkad, et loom on suure tõenäosusega tarbinud suuremas koguses alkohoolseid jooke, siis on aeg minna koheselt loomaarsti vastuvõtule.

Kui soovid ka oma lemmikule jõululaupäeval miskit preemiaks kinkida, siis olgu see spetsiaalselt loomadele mõeldud maiustus või snäkk.
 Proovi Purina Adventuros uusi koeramaiused. Valikus on neli erinevat maitset. Adventurose maiused on saadaval ka väikestele koertele. 
Vaata lähemalt: https://www.facebook.com/PurinaEesti

Ilusaid saabuvaid pühi!

Jaga
Kommentaarid