Grite võttis sel aastal jooksumaratonist osa, lõpetades distantsi ise viimasena – au ja uhkusega, et iga maratoonar saaks end hästi tunda. Tagumistele kaasa elades ja ise viimasena lõpetades näitas Grite, et toetab sind igal sammul. Isegi kui tulemus pole päris see, mida saavutama mindi, on Grite ekspertide hinnangul iga osaleja halvim tulemus tegelikult päeva parim tulemus. Miks? Maratonil on kasulikke omadusi, mida tasub igal jooksjal meeles pidada – ükskõik mis ka rajal ei juhtuks.

Grite eksperdid toovad esile viis põhjust, miks osaleda maratonil ja teha regulaarselt sporti.

1. Ettevalmistusperiood tekitab liikumisharjumusi

Juba ainuüksi ettevalmistusperiood on kasulik, sest kellel maratoni läbimine sihiks võetud, peab selleks ka valmistuma. Selleks loodud läbimõeldud treeningplaan ja stabiilne liikumine mõjub hästi – eriti istuva tööga inimestele, kellel jääb muidu igapäevast liikumist sageli väheseks. Kui võtta eesmärgiks teha iga päev 10 000 sammu, siis on juba selle eesmärgi täitmine võidukas tegevus, mis hoiab organismi toonuses.

2. Tervis paraneb

Igapäevane liikumine tugevdab tervist, see on kasulik südamele ja veresoonkonnale ning tugevdab lihaseid. Ka vaimne heaolu paraneb – seeläbi väheneb stressitase ning kasvab positiivne suhtumine ellu. See omakorda suurendab töövõimet ja vähendab igapäevast väsimust.

3. Enesekindlus kasvab

Maratoni jooksmine on tõepoolest suur väljakutse. Iga väljakutse täitmine aga kasulik inimese enesekindlusele. Pole ime, et esmast maratoni võrreldakse teiste oluliste elu sündmustega. See on väljakutse, mille läbides saab öelda “mina suudan” ja ennast kiita: “Ma olin tubli.”

4. Oled teistele eeskujuks

Iga meie otsus või tegevus mõjutab meie ümber olevaid inimesi. Näiteks kui niidad muru või pesed aknaid, on ka kohe muru rohelisem ja taevas sinisem. Sinu sihikindlus nakatab teisi ning tekitab neis soovi ennast ületada. Maratonist osa võttes ja enda tugevat tahtejõudu näidates oled teistele inspiratsiooniks ja eeskujuks.

5. Õpid iseennast tundma

Kui jõuad maratoni finišijooneni, oled saavutanud midagi suurejoonelist, mida paljud ei saavuta terve elu jooksul. Kogu distantsi läbimine on võitlus iseendaga. Lõpumeetrid on paljudele rasked, aga raskused kasvatavad tugevamaks. Need kasvatavad usku iseendasse, mis on inspiratsiooniks kogu ülejäänud eluks. Isegi kui oled üks viimastest, oled siiski võitja!

Grite soovib, et kõigil maratoonaritel oleks taastumine lihtne – seetõttu kogusime kokku professionaalsete maratonitreenerite soovitused maratonist taastumiseks.

  • Taasta vedeliku tasakaal ja eelista mineraalidega rikastatud vett.
  • Taasta toitainete tasakaal – esmalt on oluline taastada süsivesikute ja valkude tasakaal. Esialgu on lihtsam omastada neid vedeliku, hiljem juba toidu kaudu.
  • Teosta lihashooldust – tee külma kompressi, rulli või venita lihaseid või luba endale mõnus massaaž.
  • Puhka – valmistu selleks juba enne maratoni, koristades ära enda kodu, tuulutades magamistuba, seades valmis nii WC-s kui ka köögis vajamineva. Selleks on kindlasti sulle Grite abiks. Pärast maratoni aga jäta endale mõnus pikk uneaeg, sest piisav uni tõstab kasvuhormooni taset organismis, mis aitab kaasa taastumisele.
  • Väldi alkoholi – see süvendab väsimust, aeglustab süsivesikute omastamist.
Jaga
Kommentaarid