Eile kontrollisid Põhja prefektuuri liikluspolitseinikud Harjumaal Rae vallas Jüri alevikus sõidukijuhtide turvavarustuse kasutamist.

Kella 15.50 ajal märkasid politseinikud sõiduautot Audi, mille roolis oli 41-aastane mees, kelle süles istus koolieelses eas laps.

Põhja prefektuuri liiklusjärelevalvekeskuse juht Hannes Kullamäe sõnab, et vahejuhtum võttis liikluspolitseinikud sõnatuks. "Juht ise oli turvavööga kinnitatud. Olgugi, et lapsevanem mõistis oma eksimust, jääb paratamatult mulje, et ta ei mõelnud võimalikele tagajärgedele, mida selline tegevus kaasa võinuks tuua. Ootamatu pidurduse korral oleks laps võinud jääda isa ja rooli vahele või lennata sootuks auto esiklaasist välja. Kui kokkupõrke korral oleks avanenud turvapadi, siis saanuks laps suuretõenäosusega surmavaid vigastusi," selgitas Kullamäe võimalikke stsenaariumeid õnnetuse korral.

"Tuletan meelde, et autos ei tohi last süles hoides sõidutada. Nii väike laps, keda ei ole võimalik tema pikkuse tõttu nõuetekohaselt kinnitada turvavööga, oleks pidanud istuma turvatoolis."

Üldine pilt on paremaks läinud

Üleüldiselt on Kullamäe sõnul pilt aina paremaks läinud ning neid juhte, kes turvavarustust ei kasuta, kohtab üha harvemini. "Sageli on nendeks nn vanakooli mehed, kel seljataga aastakümnetepikkune sõidustaaž ning kes pole harjunud turvavööd kasutama või juhid, kes endi sõnul sõidavad lühikesi otsi. Ent veel enam šokeerivam oli eilne juhtum, kus lapsevanem seadis lisaks endale ohtu ka oma lapse, andes sellega ühtlasi väga valet eeskuju. Ei ole vahet, kui pikka vahemaad sõidetakse või kui suur on kiirus, enda ja kaasreisijate nõuetekohane turvavööga kinnitamine peaks olema automaatne tegevus enne iga sõidu alustamist," lisas politseileitnant.

Sel nädal pööravad politseinikud Euroopa liikluspolitseinikke ühendava võrgustiku TISPOL-i raames tähelepanu turvavarustuse korrektsele kasutamisele.