Täna astusid Tartus kohtu ette mehed, keda Lõuna ringkonnaprokuratuur süüdistab selle aasta märtsis Tartus Küüni tänaval 1983. aastal sündinud mehe ründamises. Margus Laasi ja Andrias Liivati põhisüüdistus oli avaliku korra raske rikkumine, kuid lisaks süüdistati neid ka varguses. Mehed võtsid kuriteod omaks, kahetsesid tehtut ja olid nõus asja lahendamisega lühimenetluses.

Lõuna ringkonnaprokurör Toomas Liiva palus süüdistatavad neile esitatud süüdistustes süüdi tunnistada. Liivatile palus prokurör mõista kolmeaastase vangistuse. Kuna asi laheneb kohtus lühimenetluses, tuleb seaduse järgi karistusest maha arvata üks kolmandik ja kanda tuleb Liivatil kaheaastane vangistus, millele lisandub talle varasema otsusega mõistetud karistuse ärakandmata osana kolm kuud ja üheksa päeva.

Laasile palus prokurör samuti mõista kolmeaastase vangistuse, millest lühimenetluses asja lahenemise tõttu tuleb tal kanda kaks aastat.

Liivati kaitsja vandeadvokaadi vanemabi Eve Laine ja Laasi kaitsja vandeadvokaadi abi Gerda-Johanna Pello palusid kohtul mõista nende kaitsealustele kergem karistus. Kohus teeb oma otsuse teatavaks 31. augustil kell 15.

Kriminaalasja materjalidest nähtub, et 4. märtsi õhtul läks kannatanu koos kolmeaastase pojaga poodi. Kui nad poest välja tulid, siis kutsus kannatanu mehi korrale, kuna üks neist lükkas kaubahalli ukse ees seisnud prügikasti ümber. Märkuse peale korrarikkujad ärritusid ning 1992. aastal sündinud Andrias lõi kannatanut klaaspudeliga vastu pead. Kui kannatanu kukkus, siis teine süüdistatav, 1995. aastal sündinud Margus, lõi teda jalaga näkku.

„Täna kohtus on arutelul juhtum, mis on raputanud kogu Eestit,“ sõnas ringkonnaprokurör Toomas Liiva. „Süüdistatavad taotlesid kriminaalasja lahendamist lihtmenetluses. Kuivõrd mehi süüdistatakse ka vargustes, mis on toime pandud Harjumaal, siis üldmenetluse puhul peaksid kõik vargustes kannatanud Tartusse mitmeks nädalaks tulema. Ilmselt on mõistetav, et tavalisi inimesi pikaks ajaks töölt ära teise linna kutsuda on pehmelt öeldes tülikas. Sel põhjusel taotles prokuratuur kohtult lühimenetluse kohaldamist,“ seletas prokurör.

Samuti süüdistatakse mehi varguste toimepanemises ning Andriasele on esitatud veel süüdistus sõiduki korduvas juhtimises ilma juhtimisõiguseta.

Süüdistatavad on varem korduvalt karistatud. Mõlemad mehed viibivad vahi all.

Kriminaalasja kohtueelset menetlust viis läbi Lõuna prefektuur.