Kasuliku toimetus valis välja viis aktsiisi ja maksu, mis riigikogust või valitsusest läbi käinud. Mõned ammu unustatud, teised alles planeerimisjärgus, aga see kõige kurikuulsam on juba poelettidel hindu kergitamas.

5. Kilekotimaks

Sahinad kilekotimaksust on käinud juba aastaid – näiteks 2010. aastal plaanis riigikogus roheliste fraktsioon keerata kilekottide hinnale juurde kolm krooni, põhjuseks kilekottide reostav mõju keskkonnale. Kuid plaaniks see vaid jäigi ning maksumuudatus ei jõustnud. Mujal Euroopas on aga kilekotimaks tarbijad väga loodussõbralikuks muutnud – näiteks Suurbritannias Walesis vähenes peale viiepennise maksu kehtestamist kilekottide ostmine tervelt 79 protsenti.

4. Pakendiaktsiis

Rahandusministeerium tahab muuta järgmiseks aastaks praegust pakendiaktsiisi süsteemi, põhjendusega vähendada turul olevate pakendite kogust. Ministeeriumi väitel kulutaks tarbija uue pakendiaktsiisi mõjul aastas ainult 13 eurot rohkem. Tootjad ja jaeketid hirmutavad aga märksa suurema hinnatõusuga ning on aktsiisi muutustele väga häälekalt vastu seisnud.

Ülejäänud kolm tarbijaviha alla sattunud maksuplaani leiad juba videost!